U trendu

Programom ‘Buđenje’ danas se obeležava godišnjica masovnog ubistva u školi Vladislav Ribnikar

Godišnjica masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, biće obeležena danas komemorativnim programom „Buđenje“, dok će mediji u Srbiji u 8.41 časova prekinuti emitovanje programa na minut u znak sećanja na devetoro učenika i čuvara te škole koje je tada 13-godišnji K.K. ubio 3. maja prošle godine hicima iz pištolja.

Obeležavanje godišnjice počeće u 8.40 u Ulici kralja Milutina 10, gde se nalazi škola, a deo te ulice, od Njegoševe do Krunske, nazvan „Prostor tišine“, biće zatvoren za saobraćaj do 19.30, kako bi građani odali počast žrtvama.

Tokom celog dana tu će biti moguće ostaviti cveće, zapaliti sveću i upisati se u knjigu sećanja, u prostorima određenim za to.

Školski prozori i čitava fasada na toj strani zgrade su prekriveni belom tkaninom sa iscrtanim plavim pticama, uklonjeno je nekoliko parking mesta kako bi bio proširen prostor oko ulaza, a postavljeno je i 10 svojevrsnih metalnih jarbola na trotoaru.

Kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu, od 9 do 19 časova biće organizovan Forum u okviru kojeg će građani razgovarati sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava 3. i 4. maja 2023. godine, a za to vreme na posebno postavljenom ekranu u blizini tog spomenika biće emitovan video kolaž sećanja na žrtve.

U prostoru Foruma biće dostupna kutija za poruke, kao i QR kodovi koji će omogućiti građanima da iznesu predloge koji će biti korišćeni u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Završni muzičko-scenski program će biti održan u Studentskom kulturnom centru u 20 časova, a zbog ograničenog prostora, građani će događaj moći da prate na postavljenom ekranu na Tašmajdanu, kao i u direktnom prenosu na Radio-televiziji Srbije, televizijama N1 i Nova S.

Učenik OŠ „Vladislav Ribnikar“ K.K. (13) je 3. maja prošle godine hicima iz pištolja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja i ranio petoro učenika i nastavnicu.

Dan kasnije, tada 21-godišnji Uroš Blažić ubio je iz automatskog oružja devet osoba u selima Dubona i Malo Orašje u blizini Mladenovca. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.