U trendu

Prva nemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta počinje s radom

Nekada simbol ekoloških problema zbog teške industrije i rudarstva, grad Biterfeld-Volfen sada je u poziciji da postane ključno mesto za ambicioznu zelenu tranziciju u Nemačkoj, piše AFP.

U tom gradu je uspostavljena prva nemačka rafinerija litijuma velikog kapaciteta, sa ciljem da odigra ključnu ulogu u evropskom planu za rudarenje i preradu sopstvenih zaliha sirovina neophodnih za napajanje vozila nove generacije.

Bela praškasta supstanca koju će postrojenje početi da proizvodi u maju ove godine činiće ključni sastojak baterija za električne automobile i deo je plana Evropske unije za smanjenje zavisnosti od uvoza iz inostranstva.

Porast potražnje za baterijama bio je očekivan, rekao je za AFP Stefan Šerer, generalni direktor kompanije AMG, koja „uspešno koristi taj trend“.

Biterfeld-Volfen na istoku Nemačke odabran je za smeštaj nove fabrike zbog blizine klijentima.

Postavljanje postrojenja bliže proizvođačima baterija moglo bi suzbiti rizike snabdevanja za Evropu, čija se zavisnost od uvoza sve više smatra rizikom usled rastućih geopolitičkih tenzija, posebno sa Kinom.

Iako azijski gigant nije najveći proizvođač sirovog litijuma, poseduje većinu svetskog kapaciteta za preradu, kao i značajan deo proizvodnje baterija.

Izloženost potencijalno nepouzdanim dobavljačima i želja za većim udelom u industriji stoje iza planova EU koja su predstavljena prošle godine, a koji imaju za cilj povećanje domaće ekstrakcije i prerade litijuma i 33 drugih „kritičnih“ materijala.

Čelnici fabrike su već u razgovorima s političarima o finansijskim resursima za buduće proširenje.

Prvi modul u AMG-ovoj fabrici godišnje će moći da proizvede 20.000 tona litijum-hidroksida – dovoljno za oko pola miliona baterija za automobile, u zavisnosti od njihove veličine.

U narednom periodu fabrika će imati i dodatne module kako bi se proizvodnja povećala pet puta, na 100.000 tona, što bi bilo dovoljno da pokrije do 20 posto potražnje u Evropi.

Plan EU za osiguranje snabdevanja ima za cilj da se do 2030. godine 40 posto prerade određenih kritičnih materijala obavlja unutar zemalja EU.

Za nemačku industriju, posebno za proizvođače automobila, dovođenje proizvodnje litijuma bliže kući povećava njihovu otpornost u slučaju napetosti u međunarodnim lancima snabdevanja, ocenjuju analitičari.

Iako će AMG-ov projekat prvobitno koristiti litijum iz kompanijskog rudnika u Brazilu, sirovina bi na kraju mogla poticati iz domaćeg izvora.

Naime, nedaleko od nemačke granice s Francuskom, australijska grupa Vulcan Energy je krajem prošle godine započela pilot program za filtriranje litijuma iz podzemnih voda.

Pored toga, blizu mesta Biterfeld-Volfen, u Zinvaldu, malom selu blizu češke granice, projekat podržan od strane AMG-a predviđa konvencionalniji pristup vađenja litijumskih ruda iz zemlje.

Pribavljanje većih količina litijuma lokalno će predstavljati veći izazov, te projekti poput onog u Zinvaldu i dalje mogu biti ključni.

Analitičari ističu da je za zelenu industriju u EU potrebno obezbediti celokupan lanac snabdevanja u okvirima Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.