U trendu

Rama i Zelenski: Na samitu u Tirani napravljeni dogovori o jačanju Kijeva u borbi protiv Rusije

Predsednici Albanije i Ukrajine izjavili su danas da su prvog dana samita Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Tirani napravljeni konkretni dogovori država o jačanju Kijeva u borbi protiv Rusije.

„Drago mi je što su države jugoistočne Evrope kao kolektiv pružile podršku Ukrajini i stale na njenu stranu dok se bori da sačuva svoj integritet, slobodu izbora i demokratiju“, izjavio je predsednik Albanije Edi Rama, koji je bio domaćin samita na kome su učestvovali lideri zemalja jugoistočne Evrope.

On je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim dodao da je zadovoljan bilateralnim sastankom koji su dvojica lidera imala uoči samita i koji vidi kao korak ka još boljim odnosima Albanije i Ukrajine.

Zelenski je izjavio da je Ukrajini potrebno da demokratske države imaju „više samopouzdanja“ u podršci.

„Naše partnerstvo Ukrajine i balkanskih država, Ukrajine i država jugoistočne Evrope nastaviće se participacijom partnera u mirovnom sporazumu koji se priprema u Švajcarskoj“, kazao je on.

Na pitanje novinara kakav savet ima za lidere država Zapadnog Balkana, koje su na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, izjavio je da je činjenica da se samit održava ‘pravi korak napred’.

„Činjenica da smo sedeli svi zajedno za istim stolom primer je da zajedno nalazimo način da se zaštitimo. Nemam savet za države regiona Zapadni balkan kako da se odnose prema evrointegracijama. Ovaj sastnak, koji nije lak za mnoge lidere, je sam po sebi praktičan primer uspešnih koraka ka EU“.

U Kongresnoj palati u Tirani završen je prvi dan Samita za Ukrajinu koji je, uz predsednika te zemlje Volodimira Zelenskog, okupio lidere zemalja jugoistočne Evrope i zvaničnike EU.

Zelenski i Rama, zajedno su dočekivali učesnike ispred Kongresne palate u Tirani.

Na samit su stigli predsednici Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Vjosa Osmani, Crne Gore Jakov Milatović i Severne Makedonije Stevo Pendarovski, zatim premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i predsednica Moldavije Maja Sandu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.