U trendu

Ratni memorijal sa spomen-pločama stradalih u NATO agresiji otvoren u Nišu

Ratni memorijal sa 19 spomen-ploča na kojima su ispisana imena vojnika, policajaca i dobrovoljaca poginulih za vreme NATO agresije u kopnenoj zoni bezbednosti od 1998. do 2003. godine otvoren je danas u kripti Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Nišu.

Otvaranju ratnog memorijala prisustvovali su vladika niški Arsenije, pripadnici Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja, članovi porodica i potomci stradalih vojnika i policaja i brojni građani.

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, komandant ratnog Prištinskog korpusa tokom NATO agresije i tadašnji komandant Treće armije vojske Savezne Republike Jugoslavije je kazao da je na današnji dan pre 25 godina „takozvani zapad“ sa svojom NATO alijansom izvršio zločinačku agresiju na tadašnju SR Jugoslaviju.

„Ciljevi agresora su zaista bili monstruozni. Primenom Hitlerove doktirine blic kriga planirali su da za 96 sati slome kičmu odbrane Vojske Jugoslavije, posebno u zoni Treće armije i da pri tom ubiju preko 20.000 pripadnika Pritštinskog korpusa, da parališu privredni i društveni život u zemlji i primoraju Srbiju, odnosno tadašnju Jugoslaviju na kapitulaciju“, rekao je Lazarević, koji je pred Međunarodnim sudom u Hagu bio osuđen na 14 godina zatvora zbog ratnih zločina na Kosovu.

Prema njegovim rečima, NATO alijansa vodila je protiv Jugoslavije sve vrste ratova – propagandno psihološki, specijalni, ekonomski, moderni rat sa svim mogućim konvencionalnim oružjem, nuklearni i hemijski rat.

„Ubijali su pre svega nedužne civile. U zgarišta su pretvarali škole, čitava naselja… I danas 25 godina kasnije ubijaju po Srbiji posledicama upotrebe radioaktivnog oružja. Činiće to i narednih 4.500 milijardi godina“, istakao je Lazarević.

Naveo je i da je država, u takvim nemogućim uslovima, imala svoje tajno oružje i strategijske prednosti, a to su bili „bezgranični patriotizam, antologijski heroizam, nesalomljivi borbeni moral, vrhunsku osposobljenost i efikasno komandovanje“.

Vojnici i policajci koji su poginuli u NATO agresiji, kako je dodao, junaci su „drugog Kosovskog boja“.

Ministar odbrane i potrpedsednik Vlade Srbije Miloš Vučević je istakao da je SR Jugoslaviju pre 25 godina napala najveća vojna sila u istoriji čovečanstva koja je „bezprizorno gazila međunarodno pravo, sopstvene akte i pre svega elemente morala“.

„Neizrecivo je tužno što je među njima većina onih sa kojim smo do pre nekoliko decenija rame uz rame vojevali i borili se za ideale slobodnog sveta“, izjavio je Vučević.

On je kazao da se ne smeju zaboraviti ni civilne žrtve, kao što je trudnica Ljiljana Spasić, koja je poginula kada je krenula na pijacu po namirnice.

„Predugo se ovde ćutalo, valja u želji da naše žrtve i njihovi podvizi ne uvrede agresora, da se njihova pomračena savest na tren ne uznemiri. Pre nešto više od jedne decenije smo prestali da ćutimo. Verujem da je to možda i najveće dostignuće koje je država Srbija uradila u poslednjoj deceniji“, naveo je Vučević.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da nije slučajno što su spomen ploče ploče postavljene upravo u kripti Hrama svetog Vasilija Ostroškog.

„Usudili su se oni koji su pogazili međunarodno pravo, pravednost i moral, da na praznik velikog sveca bombama zaspu Duvanište. Svojom moćnom rukom stanovnike ovog naselja zaštitio je sveti Vasilije i niko nije stradao, a u znak zahvalnosti izgrađen je hram“, izjavio je Gašić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković kazao je da se na 19 spomen-ploča nalazi ubedljivo najviše imena Srba, ali i imena muslimana, Slovaka, Mađara, Rusina i dobrovoljaca među kojima je najviše Rusa, ali i Albanaca koji su bili lojalni svojoj državi.

Odluka o otvaranju ratnog memorijala sa spomen-pločama doneta je novembra prošle godine na sednici Saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar