U trendu

RIK odbacio zahtev SPN za poništenje izbora

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je prigovor koalicije „Srbija protiv nasilja“ za poništavanjem izbora, jer kako su rekli, lista ove koalicije za izbore u gradu Beogradu nije ovlašćena da podnese zahtev RIK-u.

Kako je rekao izvestilac za ovu tačku dnevnog reda, zamenik predsednika RIK Marko Janković, ovaj prigovor ovlašćena lica beogradske liste podnela su Gradskoj izbornoj komisiji, koja se proglasila nenadležnom i ustupila je RIK-u na odlučivanje.

Janković je dodao da je lista zatražila poništenje na svim mestima koji su u nadležnosti komisije polazeći od činjenice da su izbori sprovedeni u atmosferi grubog kršenja pravila i da su čitavi izbori bili nezakoniti.

Dodao je da je „Srbija protiv nasilja“ uložila žalbu Višem sudu u Beogradu koji je odlučio da je odbaci kao neosnovanu, te da GIK stvarno nije nadležna za ovo pitanje.

Više članova RIK predložilo je da se i RIK oglasi nenadležnim jer je prigovor upućen GIK-u, te da je jasno iz konteksta da se misli samo na gradske izbore, odnosno da GIK mora da odluči a ne da „se krije iza RIK-a“.

Član komisije Rodoljub Šabić rekao je da ovde nama ničeg nejasnog, da se izborni inženjering gledao u direkntom televizijskom programu, da postoje dokazi da je na adresama gde živi četvoro ili petoro ljudi bilo prijavljeno po 50 glasača, te da je obaveza gradske komisije da donese odluku o poništenju izbora.

Ipak, većina članova RIK izglasala je da se prigovore odbacuje jer smatraju da predlagač nije ovlašćen da podnese prigovor.

U nastavku sednice članovi RIK razmatraju prigovore o nepravilnostima na pojedinim izbornim mestima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar