U trendu

SAD uložile veto na rezoluciju u Saveta bezbednosti UN o momentalnom prekidu vatre u Gazi

SAD su danas uložile veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kome se traži da se odmah proglasi prekid vatre u Gazi.

To je treći put da SAD ulažu veto u tom telu, od početka rata zmeđu Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas.

Predlog rezolucije, u kome se traži da se odmah uvede humanitarni prekid vatre koji treba da poštuju sve strane, dobio je 13 glasova, dok je jedan bio protiv a jedan uzdržan – Velika Britanija.

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild izjavila je juče da je predložena rezolucija, o kojoj se danas glasalo, kontradiktorna politici Bele kuće za oslobađanje talaca, preneli su danas izraelski mediji.

Nacrt rezolucije predložen je pre više od dve nedelje, a ona je rekla da bi mogao da ugrozi „osetljive pregovore“ čiji je cilj posredovanje oko pauze u ratu.

U toku su pregovori između SAD, Egipta, Izraela i Katara o uspostavljanju pauze u ratu i oslobađanju talaca zatočenih u Gazi, preneli su izraelski mediji.

Glasalo se u vreme kada Izrael planira da pokrene ofanzivu na Rafu, grad na jugu Pojasa Gaze, gde se više od milion Palestinca sklonilo od sukoba sa drugih područja.

To izaziva međunarodnu zabrinutost jer se smatra da bi takav potez mogao naglo pogoršati humanitarnu krizu na palestinskoj teritoriji.

Vašington je već dva puta stavio veto na rezolucije protiv Izrala od početka rata 7. oktobra.

SAD su se dva puta uzdržale i dozvolile da Savet usvoji rezolucije u kojima se zahtevalo da se poveća humanitarna pomoć u Gazi i pozove na produžavanje humanitarne pauze u borbama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.