U trendu

Šef NATO pozvao Ukrajinu da 'ne gubi nadu' posle dve godine rata

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je danas, na drugu godišnjicu početka ruske invazije, pozvao Ukrajinu i njene saveznike da „ne gube nadu“. 

„Situacija na bojnom polju je i dalje jako teška, cilj predsednika (Vladimira) Putina da dominira Ukrajinom se nije promenio, ništa ne ukazuje na to da se priprema na mir“, rekao je Stoltenberg u snimljenoj poruci.

„Ali ne treba da gubimo nadu. Ukrajina je mnogo puta pokazala izuzetne spospobnosti i snažnu odlučnost“, rekao je on u poruci objavljenoj na portalu NATO.

Sada se slabo opremljene ukrajinske trupe bore da održe liniju fronta, a neizvesnost o nastavku podrške SAD i dalje traje jer je novi paket pomoći Ukrajini blokiran u Kongresu.

Stoltenberg je podsetio na nedavna obećanja zemalja NATO vojnu pomoći od „više milijardi dolara“.

On je rekao da je Moskva počela taj rat sa ciljem da za Ukrajinu „zatvori vrata NATO“, odbijajući joj pravo na biranje sopstvenog puta. 

„Ali desilo se upravo suprotno, Ukrajina je bliža NATO-u nego ikad“, rekao je on. 

Stoltenberg je rekao da će Ukrajina ući u NATO i da „pitanje nije da li će ući nego kada će ući“. 

„Dok vas pripremamo za taj dan NATO će nastaviti da bude uz vas, zbog bezbednosti Ukrajine i naše bezbednosti“, rekao je on. 

U Kijev je danas da došlo više svetskih zvaničnika da pokažu podršku na drugu godišnjicu početka rata. Među njima su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, premijerka Italije Đorđa Meloni koja će predsedavati u Kijevu virtuelnim sastankom zemalja G7 o Ukrajini, premijer i Belgije i Kanade, Aleksander de Kro i Džastin Trudo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.