U trendu

Sindikat NSPRS: Stanje u prosveti zahteva ozbiljne intervencije a ne kozmetičke promene

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da nije učestvovao u prošlonedeljnim razgovorima sa ministrom prosvete Slavicom Đukić Dejanović, jer je „taj sastanak bio pokušaj da se baba našminka i predstavi kao devojka“.

Pri tome, kako je naveo NSPRS, ne misle na resornu ministarku, „nego na stanje u prosveti koje zahteva ozbiljne intervencije, a ne ponuđene kozmetičke promene“.

U saopštenju se navodi da je pre svega potrebno utvrditi reprezentativnost sindikata u prosveti, što je poslednji put urađeno pre 15 godina, kao i da tada utvrđeno stanje nije odraz sadašnje situacije.

„U međuvremenu su nastajali novi sindikati, a dešavala se i migracija članstva među organizacijama. Velik je broj zaposlenih u sistemu obrazovanja koji su tokom proteklih 15 godina otišli u penziju, što ih isključuje iz članstva u sindikatima, a značajan je i broj novozaposlenih u tom periodu. Sve su to razlozi zbog kojih je krajnje vreme da se reprezentativnost sindikata u prosveti ponovo utvrdi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da „zahtevi koje su pojedini sindikati prošle nedelje izneli ministarstvu prosvete, nisu za Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) prihvatljivi jer suštinski vređaju prosvetne radnike, zanemarujući najvažnije aspekte njihovog rada, poput bezbednosti i ukupnog statusa u društvu, svodeći sve njihove probleme na pitanje uvećanja zarada“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar