U trendu

SPN i NADA traže dijalog o uslovima za fer i demokratske izbore

Opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN) i NADA danas su, u cilju smirivanja političkih tenzija u duštvu nakon prethodnih izbora, zatražile od premijera i predsednika parlamenta, „hitan dijalog“ u vezi sa stvaranjem „elementarnih uslova za fer i demokratske izbore“.

U saopštenju SPN piše da su oni i NADA koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije poslale danas „i zvaničan zahtev predsedniku Vlade i predsedniku Narodne skupštine Srbije, da održi dijalog sa parlamentarnom opozicijom.

„U zahtevu se predlaže se da se uz delegaciju opozicije, koju bi činila četiri predstavnika izborne liste SPN i jedan predstavnik koalicije NADA, uključe i predstavnici organizacije CRTA, kao i da se dijalog održi u najkraćem mogućem roku s obzirom na hitnost situacije i izbore koji su pred nama“.

U slučaju da ne dođe „do pravovremenih razgovora koji će rezultirati dogovorom, sasvim izvesno će doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija, šta nikako ne može biti put koji bilo ko priželjkuje“.

„U takvim uslovima je takođe izvesno da će održavanje izbora biti teško zamislivo i moguće“, piše u saopštenju.

„Bilo bi važno i da sastanci, a naročito prvi od njih, budu otvoreni za javnost“, navodi se u saopštenju.

Listu „Srbija protiv nasilja“ čine Stranka slobode i pravde, Zeleno levi front, Demokratska stranka, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret, sindikat „Sloga“, Narodni pokret Srbije, Ekološki ustanak, stranka Srbija – centar, stranka Zajedno i pokret Novo lice Srbije.

Beogradski izbori najavljeni su za 2. juni, dok za izbore u više od 80 lokalnih samouprava nije preciziran termin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar