U trendu

Amerika i Slovačka pokrenule projekat pomoći beskućnicima u Beogradu

Američka agencija za medjunarodni razvoj (USAID) i ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovačke najavili su danas početak projekta namenjenog beskućnicima i svima onima koji žive u neuslovnim objektima u Beogradu da bi im pomogli da se izbore sa izazovima pandemije, saopštila je američka agencija.

Projekat koji sprovodi Agencija hrišćanske adventističke crkve za pomoć i razvoj (ADRA) predvidja obezbedjenje čiste vode, sanitarnih i higijenskih usluga, preventivnih pregleda, zdravstvene zaštite i psiho-socijalne podrške za tu grupu stanovnika.
„Treba li reći koliko je kovid-19 svima otežao prošlu godinu. Ali zamislite kako je ljudima koji nemaju dom“, rekao je američki ambasador Entoni Godfri.

Godfri rekao je da su u okviru više od 4,6 miliona dolara pomoći američke vlade Srbiji za borbu protiv kovida-19 SAD bile partneri organizacija kao što su Crveni krst Srbije i UNICEF, ali i lokalnih organizacija civilnog društva.

„Cilj je bio da neki od posebno ugroženih stanovnika Srbije dobiju hranu, sredstva za higijenu i drugu neophodnu pomoć,“ rekao je Godfri i dodao da su SAD impresionirane time što su agencija SlovakAid i organizacija ADRA uradile za beskućnike u Beogradu.

Godfri je rekao da SAD danas izdvajaju 120.000 dolara da se u saradnji sa tim organizacijama nastave napori i obezbedi podrška za još više ljudi.

Kroz ovaj projekat, USAID će podržati stalne mobilne usluge koje ADRA pruža beskućnicima u Beogradu, pod nazivom „DrumoDom“, i to do januara 2022.

„DrumoDom“ je autobus posebno opremljen tuševima, toaletima i prostorijom za medicinske preglede, u kojem se pomenute usluge pružaju na raznim lokacijama u Beogradu.

Slovački ambasador Fedor Rosoha rekao je da je kroz zvanični razvojni program Slovačke koji se sprovodi pod nazivom SlovakAid ta zemlja opredelila gotovo 100.000 evra za ove potrebe, kao i da je to samo jedan od projekata kojim Slovačka pomaže gradjanima Srbije u borbi protiv kovida-19.

„Drago mi je da je USAID prepoznao značaj ovog projekta, kojim se beskućnicima obezbedjuje zdravstvena zaštita i osnovne higijenske potrebe, ali istovremeno i pruža osećaj sigurnosti da neko o njima misli i brine“, rekao je slovački ambasador.

Po njegovim rečima prošle godine je slovačka podrška Srbiji u okviru SlovakAid-a iznosila 187.000 evra, a ove godine je Slovačka isporučila materijalnu i humanitarnu pomoć za borbu protiv kovida-19 u vrednosti od 97.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.