U trendu

Aukcija slika iz Vesićeve knjige, novac u dobrotvorene svrhe

BEOGRAD – Aukcijska prodaja slika kojima su ilustrovane kolumne iz „Knjige o Beogradu“ zamenika gradonačelnika Gorana Vesića održana je danas u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“, a sav prihod će otići u dobrotvorne svrhe.

Početna cena svake slike bila je 120.000 dinara, prikupljeno je ukupno 4.105.000 dinara, a sav novac biće uplaćen Vukovoj zadužbini, zadužbini „Dositej Obradović“ i za malog Filipa Ivanovića iz Smedereva, kome je novac potreban za nastavak lečenja.

U aukciji je učestvovao i zamenik gradonačelnika koji je kupio dve slike – „Knez Mihailo i kneginja Julija“ i „Kralj Milan Obrenović“.

„Knjiga o Beogradu“ je nedavno promovisana i čini je 60 Vesićevih kolumni koje „Politika“ objavljuje svakog petka, već dve godine, a koje su ilustrovane slikama Nebojše Đuranovića, slikane samo za knjigu.

Đuranović je rekao da je bio zahtevan i težak posao uraditi 60 slika o Beogradu, pogotovo zbog toga što njegov slikarski opus nije baš okrenut gradskom pejzažu.

„Međutim, to je bio dug prema Beogradu pošto sam ja rođeni Beograđanin, a nikada to nisam radio, pa mi je bila izvanredna ideja da se okušam u tom žanru. Za relativno kratko vreme smo uspeli, ne samo da objavimo knjigu sa mojim slikama, već i da organizujemo aukciju što je, takođe, veoma važno“, rekao je Đuranović.

Naveo je da je od samog početka dogovor bio da se organizuje aukcija i da sav novac od prodaje slika ode u dobrotvorne svrhe.

„Mislim da sam dao sve od sebe i da će ljudi koji su kupili ove slike imati lepu uspomenu na Beograd“, dodao je Đuranović.

Najskuplja slika na aukciji bila je „Kalemegdan tridesetih godina 20. veka“, koja je prodata za 200.000 dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.