U trendu

Bacate ljuske od jaja? Kada vidite koliko je zdrava, više nikada nećete to uraditi

Kalcijum ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcijum normalizuje rad živaca i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućuje zgrušavanje krvi i podtiče san.

Takođe je važan za rad imunoloških stanica kao i zdravu kožu i kosu.

Brojni su faktori koji crpe kalcijum iz organizma, a to su pre svega previše sedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Nedostatku kalcijuma su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.

Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcijuma i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Telo ga lako apsorbuje jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da leči simptome nedostatka kalcijuma i zaustavlja razvoj osteoporoze, već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska, te podstiče koštanu srž na proizvodnju krvnih zrnaca.

Osim toga, ljuska jajeta sadrži gvožđe, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, hrom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju mlevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo delotvoran način unosa kalcijuma. U zavisnosti od životnog doba, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mlevene ljuske jajeta.

Štitna žlezda

Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u frižideru nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tečnost procediti i pomešati s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana pre upotrebe. Konzumirati po jednu kašičicu dva do četiri puta dnevno nakon jela.

Gastritis, čir

Kašiku mlevenih ljuski jaja pomešati sa kašikom šećera i kašikom mlevenog muskatnog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašičicu.

Na vrh noža mlevenih ljuski jaja pomešati s dve kašike limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mleka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i naveče pre spavanja.

Jačanje organizma i čišćenje krvi

Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litra vode. Vodu s ljuskama čuvati u frižideru do sedam dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dve do tri čaše vode s malo limunovog soka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar