U trendu

Beležnici upoznali gluve osobe sa Zakonom o katastru

BEOGRAD – Javnobeležnička komora Srbije (JKS) upoznala je članove Gradske organizacije gluvih Beograda s novim Zakonom o upisu u katastar nepokretnosti, kao i s drugim nadležnostima i postupcima koje građani treba da obavljaju kod javnih beležnika.
Predavanje je održano u četvrtak u prostorijama Kluba gluvih u Beogradu, na kojem je javna beležnica Ivana Grabež, uz prevod na znakovni jezik, govorila o postupku upisa u katastar nepokretnosti u skladu sa novim Zakonom, saopšteno je danas iz JKS.
Ona je podsetila da je novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, stupio na snagu 1. jula 2018, te da, po njemu, javni beležnici imaju zakonsku obavezu da sačine javnobeležničku ispravu ili da izvrše solemnizaciju isprave (overa nejavne isprave, kojom javni beležnik potvrduje da sadržina isprave odgovara volji stranaka i da su je stranke svojerucno potpisale) koja se odnosi na promet nepokretnosti, kao i da takvu ispravu elektronskom poštom dostave Republičkom geodetskom zavodu.
Ivana Grabež je, takođe, govorila o ugovorima koji moraju biti sačinjeni i overeni kod javnog beležnika, kao i o specifičnostima u vezi sa ugovorima o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih lica, sporazumu o doživotnom izdržavanju, ugovorima o hipoteci i ugovorima o poklonu.

Predavanje je organizovala Gradska organizacija gluvih Beograda, s namerom da gluvim licima, korisnicima znakovnog jezika, omoguće da se bolje upoznaju sa aktuelnim zakonskim propisima.
Javnobeležnička komora je sa velikim zadovoljstvom prihvatila poziv i najavilla da će se ovakvim društveno-odgovornim akcijama uvek odazivati sa velikim zadovoljstvom, dodaje se u saopštenju JKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.