U trendu

Beograd dobija skver “Milene i Gage”, zavrsetak 17. septembra

BEOGRAD – Javna površina između beogradskih ulica Milesevska i cara Nikolaja poneće ime skver “Milene i Gage”, po glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću.

Inicijativu za tu odluku dao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u svojstvu građanina.

On je na sednici gradskog parlamenta podsetio da je to novi skver koji se još radi, te da će biti završen 17. septembra.

“Biće to divan skver i ideja je da on dobije ime po Mileni Dravić i Draganu Nikoliću. Ova odluka je uslovna i stupa na snagu 14. oktobra jer se tada navršava tačno tri godine od smrti Milene Dravić, a po gradskim odlukama moramo da sačekamo tri godine od smrti“, objasnio je Vesić.

Dodao je da će ovaj skver dobiti ime 14. oktobra, a da će pre toga biti raspisan konkurs o postavljanju obeležja „Obraz uz obraz“, koje će personifikovati zajednički život Milene i Gage i njihovu kultnu emisiju.

Na sednici je odlučeno i da prostor na uglu Ulice kneginje Zorke i Bulevara kralja Aleksandra ponese naziv Park “Mike Oklopa”.

Kako je naveo Vesić, ta trenutno neuređena površina postaće u decembru javna i biće uređena kao park.

Vesić je rekao da je delo Milana Oklopdžića, “Kalifornija bluz”, jedno od najprodavanijih dela u bivšoj Jugoslaviji.

“Uneo je beogradski žargon u srpsku književnost i mislim da je bilo vreme da on dobije svoj park. Važno je da smo ga se setili”, rekao je Vesić.

Odbornici su usvojili i odluku da se na Adi Huji podigne spomenik “Alaski krst”, na inicijativu Asocijacije alasa Srbije.

Spomenik se diže kao znak sećanja i zahvalnosti na sve ribare koji su živeli u Beogradu.

“Ribara se niko nije setio, a zanimanje alas i danas postoji, oni hrane ovaj grad vekovima i zaslužili su da imaju svoje obeležje oko kojeg će se okupljati. To je lep dokaz kako naš grad vodi računa o različitim ljudima”, rekao je Vesić.

Usvojena je i odluka o podizanju spomenika Dušanu Radoviću, a Vesić kaže da to pokazuje da se nije vodilo računa o važnim ljudima.

“Svi mislimo da Duško Radović treba da ima spomenik. Nalaziće se na Topličinom vencu, raspisaćemo konkurs, a tamo se u narednih nekoliko meseci podiže i spomenik Deroku. Tako ćemo taj divan kraj, koji je sada postao pešačka zona, oplemeniti sa nekoliko spomenika”, naveo je Vesić.

Odbornici su usvojili i odluku o podizanju spomenika poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine, a Vesić kaže da je to jeste novi spomenik, ali i nije jer je ispred Doma ratnih invalida bilo podignuto jedno obeležje.

“To obeležje, nažalost, ni oni nikada nisu prihvatili, nije zaživelo jer je očigledno urađeno bez dogovora sa njima i nisu bili zadovoljni kako izgleda. Rekonstrukcijom celog Savskog trga to smo obeležje morali da sklonimo i zajedno sa udruženjima ratnih vojnih invalida i boraca smo dogovorili da bude urađeno novo obeležje koje će se nalaziti u parku preko puta spomenika Gavrilu Principu, na uglu Sarajevske i Nemanjine”, rekao je Vesić.

Naveo je da je predlog o podizanju spomenika naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu dobijen od tehničkih fakulteta.

“Ta odluka je doneta pre nekoliko godina, ali dosta se lutalo oko toga gde da on bude postavljen. Zahvalan sam Vladimiru Orliću, Branku Kovačeviću, kao i svima koji su bili na sastancima u vezi ovog predloga. Spomenik će verovatno i biti podignut ispred tehničkih fakulteta, paralelno sa Teslinim, što je i prirodno da Tesla i Pupin budu zajedno i da će to biti ispunjenje pravde”, rekao je Vesić.

Dodao je da se ovim odlukama nastavlja negovanje kulture sećanja.

“Spomenike dižemo jer mislimo da narod treba da se seća ljudi koji su značajni”, kazao je Vesić i dodao da su oni podizani ranije i da je neko želeo da čuva naš nacionalni identitet i kulturu, danas bismo usvajali odluke za manji broj spomenika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.