Beograd dobija Staze zdravlja u projektu Otvori plavi krug

BEOGRAD – Beograd je za uređenje Staza zdravlja u Banjičkoj – Bajfordovoj i Zvezdarskoj šumi, danas dobio prvi milion dinara u okviru projekta „Otvori plavi krug“, a ta sredstva gradonačelniku Zoranu Radojičicu uručio je generalni direktor danske kompanije Novo Noridisk Srbija Aleksandar Popović.
To je prva od pet planiranih donacija u okrviru projekta koji ima za cilj suzbijanje dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama.

Donacija je aktivirana nakon što je više od hiljadu korisnika preuzelo mobilnu aplikaciju „Otvori plavi krug“ koja ih podstiče da budu fizički aktivni i edukuju se o dijabetesu, gojaznosti i komplikacijama koje oni nose.

Obilazeći radove na uređenju 2,3 kilometra pešačkih staza u Bajfordovoj šumi, gradonačelnik Zoran Radojičić zahvalio je svima koji su preuzeli aplikaciju i koji redovnim šetnjama prave korake ka boljem zdravlju ali i uređenijem Beogradu.

„Beograd je nedavno postao deo globalne kampanje ‘Gradovi koji menjaju dijabetes’ kompanije Novo Nordisk, i tako se pridružio porodici od 30 metropola koji su opredeljeni za proaktivne strategije u borbi protiv porasta broja obolelih od dijabetesa“, naveo je gradonačelnik.

Generalni direktor kompanije Novo Nordisk Srbija Aleksandar Popović rekao je da mu je veliko zadovoljstvo da vidi kako projekat „Otvori plavi krug“ raste iz dana u dan i ostvaruje ciljeve.

„Naš sledeći cilj je da do 1. jula zajedno sakupimo ukupno 10.000 kilometara kroz šetnje zabeležene aplikacijom, ali i kroz organizovane kolektivne šetnje koje će voditi medicinski radnici i koje ćemo pokrenuti čim to epidemijski uslovi dozvole. Svakim korakom blži smo novoj donaciji a sve dalji od nezdravog načina života, gojaznosti i dijabetesa“, rekao je Popovicj.

Direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojevć najavio je da će radovi na obe staze biti završeni u aprilu.

„Na uređenim stazama moći će da se šeta ili trči u gotovo svim vremenskim uslovima zahvaljujući tome što je stara podloga zamenjena kamenim agregatima i rizlom, što omogućava bolju drenažu staze i njeno korišćenje i tokom kišnih i snežnih dana“, rekao je Stanojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.