U trendu

Beograd predstavio prvu strategiju za uključivanje Roma

BEOGRAD – Danas je predstavljena prva Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada Beograda za period do 2032. godine.

Strategija obuhvata osam prioritetnih oblasti, a predstavljena je u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” koju sprovodi GIZ u saradnji sa Gradom Beogradom.

Dokument obuhvata borbu protiv ciganizma, borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti, participaciju, obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu, a gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da Strategija nije usmerena samo na unapređenje položaja Roma već i na čitavu lokalnu zajednicu koja treba da se menja na takav način da uključuje Rome i Romkinje kao svoje ravnopravne i jednake članove u sve aspekte života.

Navela je da je u proteklom periodu Grad Beograd zbrinuo 291 porodicu, odnosno 1.314 lica.

„I u narednom periodu Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu biće posvećeni unapređenju položaja Roma, čemu svedoči i Odluka o usvajanju prve strategije za socijalno uključivanje Roma, koja predstavlja dokument našeg strateškog opredeljenja u oblasti unapređenja prava i položaja lica romske nacionalnosti u Beogradu“, rekla je sekretarka.

Dodala je da je Beograd odlučan u nastojanju da postane bolje mesto za život za sve svoje žitelje, uključujući i građane romske nacionalnosti.

„Vizija Strategije glasi: Grad Beograd je dobro mesto za život i rad svih njegovih građana i građanki i trudićemo se da poštujemo principe strategije, te da na taj način unapredimo socijalno-ekonomski položaj Roma i Romkinja u gradu Beogradu, uz uvažavanje njihovih manjinskih prava i postizanje veće socijalne uključenosti u oblastima obrazovanja, stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite“, navela je.

Načelnik gradskog Odeljenja za unapređenje položaja Roma Miloš Mihajlović rekao je da se na dokumentu radilo zajedničkim snagama gotovo godinu dana.

„Mere i aktivnosti iz ove strategije su usklađene sa ciljevima održivog razvoja i Agendom 2030 „, poručio je Mihajlović.

Vođa tima koji je radio na programu Robert Bu ocenio je da unapređenje strateškog okvira za socijalno uključivanje Roma i Romkinja predstavlja jedan od najvažnijih ciljeva.

„Ono što karakteriše sam proces izrade ove strategije jeste visok nivo učešća svih relevantnih aktera, od nadležnih sekretarijata, preko institucija do organizacija civilnog društva, i u tome se ogleda vrednost dokumenta i potencijal za uspešnu implementaciju“, rekao je Robert Bu.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Beogradu ima nešto više do 27.000 Roma i Romkinja, tako da su oni najveća nacionalna manjina u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.