U trendu

Biciklisti traže odgovore

Više stotina građana sa biciklima odazvalo se u subotu pozivu šest beogradskih udruženja i organizacija za okupljanje i vožnju pored obale Save u Beogradu, u znak protesta zbog početka izgradnje prvog objekta planiranog naselja „Beograd na vodi“, „Promenade“ na desnoj obali te reke.

Udruženja su navela da je cilj okupljanja bio da biciklisti vide kakav problem nastaje kada se, kako je najavljeno, uskoro zatvori veoma prometna javna gradska biciklistička i pešačka staza uz Savu koja povezuje Dorćol i Adu Ciganliju, te da će se na toj relaciji morati kilometrima naokolo, kroz Novi Beograd.

Gradske vlasti najavile su ranije da će prvih 300 metara „ogledne Promenade“ „Beograda na vodi“, između Brankovog i Starog Savskog mosta, biti završeno u avgustu i sadržaće pešačku i biciklističku stazu, „ulični mobilijar“ i dečija igrališta.

Međutim, ukazazali su u saopštenju udruženja i organizacije, „nigde se ne može pročitati kakav je tačan plan gradskih vlasti za ovaj pojas, i za alternativnu rutu dok taj deo staze bude u rekonstrukciji“.

Predstavnici Udruženja i organizacije pročitali su na skupu svoje stavove, navodeći da očekuju da Grad Beograd, dok radovi traju tokom leta, „obezbedi odgovarajući i najkraći mogući bajpas“ koji će nadoknaditi zatvorenih 300 metara staze duž buduće „Promenade“ koja će, po jednima, biti ukupno dugačka dva kilometra, a po drugima, tri.

Skup biciklista i drugih građana bio je na Trgu Republike, potom je usledila vožnja, a skup je završen posle 11 pređenih kilometara skupom na spornoj „Promenadi“, uz pitanje „Šta će biti sa stazom?“.Organizatori današnjeg okupljanja su Udruženje građana Ulice za bicikliste, Ciklo svet Srbija, Jugo cikling kampanja, Bajsologija, Beociklizacija i IBikeBelgrade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar