U trendu

Blokada srpskih granica zbog smrtonosne „afričke kuge“

Srbija je danas zabranila uvoz i tranzit svinjskog mesa iz Mađarske kroz našu zemlju zbog pojave smrtonosnog virusa Afričke kuge u mesu divljih svinja u toj zemlji, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole vozila ali i ručnog prtljaga putnika, kaže za Tanjug direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.

Afrička kuga svinja je virusna i veoma zarazna smrtonosna bolest domaćih i divljih svinja, objašnjava Milakara, a virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženim životinjama ili indirektno preko kontaminirane hrane, odeće, vozila, predmeta, a bolest mogu da prenesu i krpelji.

„Da bi sprečili unošenje uzročnika ovih bolesti u Republiku Srbiju, na osnovu našeg zakona o veterinarstvu kao i o naredbi za sprečavanje i unošenje zaraznih bolesti Afričke kuge svinja u Srbiju, na snazi su mere zabrane uvoza i tranzita svinjskog mesa, proizvoda od svinjskog mesa koji nisu termički tretirani na temperaturi od 80 stepeni i hermetički zatvoreni, kao i živih svinja za klanje“, kaže Milakara.

Napominje da će zabrana trajati sve do „ođave bolesti“ u Mađarskoj i podseća da je Srbija ranije zabranila uvoz svinjskog mesa i iz Rumunije, Češke i Poljske.

„Imali smo sastanke sa Upravom carina i Upravom granične policije i biće pojačane mere pregleda i ručnog prtljaga kod putnika koji prenose hranu. Sve mere su preduzete, a takođe svima koji drže svinje smo skrenuli pažnju da se pojačaju biosigurnosne mere kako bi se sprečila pojava ove bolesti u Srbiji“, objašnjava Milakara.

Veterinarska inspekcija će u narednom periodu vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porekla na svim mestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane.

Posebno se skreće pažnja potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porekla na mestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije, a za držaoce svinja najvažnije je da spreče bilo kakav kontakt sa divljim svinjama.

Zabrana kontakta sa divljim svinjama posebno se odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posećuju lovišta ili prirodu u inficiranim državama.

O prvom slučaju Afričke kuge svinja kod divljih svinja u Mađarskoj Srbiju je obavestio nadležni organ za poslove veterinarstva i bezbednosti hrane Mađarske, po obaveštenju EU i Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.