U trendu

Božićni konvoj pomoći iz Francuske stigao na Kosovo

Tradicionalni božićni konvoj, čija je vrednost preko 80.000 evra, humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ iz Francuske stigao je u srpske enklave na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas ta humanitarna organizacija.

Osam volontera ove organizacije, u pratnji njenog osnivača Arnoa Gujona, dopremili su 15 tona pomoći čija vrednost prelazi 80 000 evra, navodi humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

Pomoć se sastoji od nove odeće i obuće, školskog pribora, sportske opreme i igračaka za decu.

Otkada su stigli u Gračanicu, posle dugog putovanja od 2.000 kilometara, mladi Francuzi ne staju. Uručili su pomoć najugroženijim porodicama na istočnom i centralnom Kosovu, od sela do sela, od kuće do kuće – svugde gde je ta pomoć preko potrebna.

U narednih nekoliko dana, francuska ekipa će nastaviti distribuciju pomoći i u Metohiji.

„Naši volonteri su zaprepašćeni onim što su videli u zabačenim selima gde žive Srbi. Deca koja se igraju usred zime u vunenim čarapama i letnjim sandalama. Starci izolovani u napuštenim kućama, prepušteni na milost i nemilost onima koji im prete. Sve je to veoma šokantno“, rekao je Gujon.

On je dodao da su ipak, srećni smo što su, pored materijalne pomoći, doneli ljudsku toplinu i moralnu podršku ovim plemenitim ljudima koji se osećaju usamljeno i zaboravljeno.

Ovo je 38 konvoj koji je stigao na Kosovo od 2004. godine kada je u Francuskoj osnovana humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar