U trendu

Danas je Međunarodni praznik rada – 1. maj

Širom sveta danas se obeležava 1. maj, Međunarodni praznik rada, kao manifestacija solidarnosti radnika u borbi protiv svih vidova nepravde i eksploatacije i za poboljšanje radnih uslova.

Taj datum, svojevrsni je simbol vizije i borbe za bolji položaj rada i uopšte pravedniji svet, ali i manifestacija podsećanja na žrtve u toj borbi.

Sindikati: Radnicima veće plate i sigurnija radna mesta

Male plate kojima veliki broj radnika ne može da pokrije troškove potrošačke korpe su prema ocenama sindikalnih centrala u Srbiji, glavni problem sa kojim radnici u našoj zemlji dočekuju i obeležavaju današnji Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

Plate su kako za Tanjug navodi predsednica Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) Nezavisnost Čedanka Andrić male ne samo u smislu podmirivanja osnovnih životnih potreba već su radnici u Srbiji realno vredni i produktivni i stvaraju mnogo veću vrednost od onoga što kroz zaradu primaju.

Sindikalci ponovo na trgovima

Međunarodni praznik rada, 1. maj, sindikati u Srbiji obeležiće danas okupljanjem na trgovima, a iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju da će, posle okupljanja na glavnom leskovačkom trgu, otići ispred tamošnje fabrike Jura.

Juru su odabrali jer je ona, kako tvrde, paradigma nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.