U trendu

Deca migranti i deca iz Subotice zajedno prave novogodišnje čestitke

Deca migranti i deca iz Subotice povodom Medjunarodnog dana migranata, 18. decembra, sutra će zajedno praviti čestitke u subotičkoj predškolskoj ustanovi „Naša radost“.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Delegacija EU u Srbiji su danas najavili da će ta akcija omogućiti migrantskoj deci koja borave u Prihvatnom centru, i deci Subotice da se upoznaju ukrašavajući čestitke koje će 18. decembra poslati na 900 adresa širom Srbije, čime će podsetiti na veliki i globalno rastući broj migranata.

U sklopu radionice, Udruženje Socijalne perspektive predstaviće i „tihe knjige“ „Maštalice“ koje su izradile migrantkinje u Azilnom centru Bogovadja.

Sve to je u okviru podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji, a sprovode Medjunarodna organizacija za migracije (IOM) i Komesarijat Srbije za izbeglice i migracije, uz podršku lokalnih partnera u gradovima u kojima borave migranti.

Deca su četvrtina od oko 3.800 migranata u 11 prihvatnih i pet azilnih centara u Srbiji. Više od 300 migrantske dece pohadja škole, a 40 ide u vrtiće.

Prosečan period boravka migranata u Srbiji je od godinu i po do tri godine.

U svetu, po podacima za 2017. godinu, 250 miliona ljudi boravi u zemlji u kojoj nisu rodjeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.