U trendu

Dive se Novaku, vole mamu i tatu i ne mogu bez telefona

Žele da putuju, najveć uzor su im roditelji, a potom slavne ličnosti: Novak Đoković i Nikola Tesla; pokazuju viši stepen tolerancije prema ljudima druge rase i vere u odnosu na starije, smatraju da je bolje biti uspešan nego poznat, najperspektivniju poslovnu mogućnost koja garantuje dobar život vide u informatičkoj industriji – neki su od zaključaka istraživanja „Istina o mladima” koje je, kao deo globalne studije, sproveo „Meken tru centrala” iz Beograd.

Studija, čiji su rezultati nedavno objavljeni, deo je planetarnog istraživanja u kome je učestvovalo više od 11.000 mladih uzrasta od 16 d 29 godina. U Srbiji je u fokus grupama anketirano 600 ispitanika iz Beograda, različitog socijano-ekonomskog statusa i pola.

Stavovi omladine s ovih prostora podudaraju se s onima iz sveta i, za razliku od prethodnih generacija kada se uspeh merio materijalnim bogatstvom, današnje generacije te stavove vide kao prolazne.

Čak 84 odsto njih reklo je da im je bitnije da dožive različita iskustvo nego da poseduju stvari. Nešto više od trećine – 35 odsto volelo bi da putuje svetom, a samo 16 odsto ispitanih mladih osoba reklo je da im je u top-tri želje da budu bogati.

U segmentu pitanja o idolima, predstavnicima generacija rođenih od 1987. do 1997. godine, na prvom mesto uzora su mame i tate, a potom dolaze slavne ličnosti: Novak Đoković, Nikola Tesla, Svetalana Ražnatović i Vladimir Putin.

Slede Andželina Džoli, Jelena Karleuša, Aleksandar Vučić, Bil Gejts, Zoran Đinđić… Interesantno je da je pet odsto ispitanika reklo da nema nijednog uzora.

To je u saglasju s mišljenjem mladih da su ove poznate ličnosti do uspeha stigle sopstvenim radom, poseduju dozu autoritativnosti tj. žive po sopstvenim pravilima. Upravo ta vrsta „slobode” – nepolaganja računa nikome i života po sopstvenim pravilima – jedna je od najbitnijih vrednosti kojoj mladi teže.

U odgovoru na pitanje: „Šta je za vas lično najviše važno?”, na prvom mestu se našao odgovor: „Boriti se za ono u šta verujete.” Na drugom „Živeti po sopstvenim pravilima”, na trećem „Putovati i videti kako žive drugi.”

Četiri petine mladih u našoj zemlji smatra da njihova generacija prihvata ljude drugih rasa i veroispovesti.

Više od polovine (54 odsto) kaže da im ne smeta homoseksualnost i značajno imaju promenjen pogled na rodne uloge. U potpunosti ili delimično, 85 odsto mladih smatra da nema ničeg lošeg u tome da muškarci preuzmu „ženske” poslove i 77 odsto se slaže da „muške” poslove mogu da obavljaju žene.

Ipak kada je „gusto” tj. teško najpre bi pomoć zatražili od roditelja i polovina njih bi svoj zarađeni novac najpre potrošila na potrebe mama i tata i ostalih članova porodice. Da se ne razlikuju od mladih iz sveta, potvrđuje odgovor na pitanje „Zamislite da vam neko oduzme sve stvari i da vam ponudi samo dve da sačuvate – koje bi to bile?”

Iznenadio je odgovor. Prvo mesto na toj listi odgovora ponelo je čulo mirisa, sledi mobili telefon, potom pasoš, personalni računar, knjige, automobil, kreditna kartica, televizor, kamera, kozmetika…

(Andrijana Cvetićanin, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar