U trendu

Dnevna i noćna dejstva jedinica VS na vežbi Munjeviti udar

U okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gadjanjem „Munjeviti udar 2021“, jedinice iz svih rodova Vojske Srbije (VS) izvode dnevna i noćna dejstva na poligonima širom Srbije, saopšteno je večeras iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade uvežbavaju „širok spektar zadataka na kopnu, vodi i u vazdušnom prostoru“.

„Na Rtnju, Pešterskoj visoravni, u Deliblatskoj peščari, na Tisi kod Titela i poligonima Pasuljanske livade, Medja, Orešac i Borovac izvode se napadne, odbrambene, protivterorističke i protivpobunjeničke operacije“, stoji u saopštenju.

U vežbi se koriste tenkovi, borbena vozila, artiljerijski sistemi i orudja, brodovi, avioni, helikopteri, daljinski pilotirani vazduhoplovi, PVO sistemi, besposadne platofrme i „široka paleta pešadijskog i naoružanja specijalnih jedinica“.

„Dejstva izvode jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbedjuju neprekidnost veze, vazdušno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbedjenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike“, piše u saopštenju.

Vežba je počela u utorak, 15. juna radi provere borbene gotovosti snaga vojske i unapredjenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova VS za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.