U trendu

Do kraja godine 450 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama

BEOGRAD – Grad Beograd je preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu obezbedio veći broj ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju, kojih će do kraja godine biti još 30, odnosno ukupno 450, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je gostujući na Pinku podsetila da je ova usluga uvedena 2014. godine i dodala da je od tada broj ličnih pratilaca uvećan gotovo 10 puta, budući da je na početku bilo 44, a sada 420 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

„To je jedna od najznačajnijih i najdirektnijih usluga podrške deci sa smetnjama u razvoju. Važno je istaći da je budžetom za narednu godinu predviđeno da u Beogradu bude ukupno 500 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju. Takođe, sledeće godine imaćemo više od 75 personalnih asistenata, a tu je i nova usluga – pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju, koja će po prvi put biti pružana u Beogradu. Servisi podrške i usluge socijalne zaštite, kao i činjenica da ovaj grad mora da bude dostupan i pristupačan osobama sa invaliditetom“, navela je Stanisavljević.

Danas na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom sekretarka je poručila da se ovom temom moramo baviti tokom čitave godine.

„U proteklih pet godina Gradu Beograd je uradio mnogo toga po pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Sigurno je da uvek može bolje i time ćemo se rukovoditi u periodu koji je pred nama. Jedna od najvažnijih stvari je svakako budžet Sekretarijata za socijalnu zaštitu, koji je povećan za više 3 odsto, što je povećanje od skoro 130 miliona dinara. To konkretno znači da osobe sa invaliditetom mogu da očekuju još veću podršku“, rekla je Stanisavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar