U trendu

Dodeljene Sakura stipendije za 2022. godinu

 Kompanija Japan Tobacco International (JTI) i Ambasada Japana, jedanaestu godinu zaredom, dodelile su pet Sakura stipendija studentima i istraživačima iz Srbije za najbolje istraživačke radove na teme u vezi sa Japanom, saopšteno je danas.

Projekat Sakura stipendija pokrenut je, kako je navedeno, 2011. godine sa ciljem da podstakne kreativne i pametne mlade ljude, nosioce društvenog napretka da ojačaju prijateljske veze izmedju Japana i Srbije, ali i da istraže dobre japanske prakse koje mogu da doprinesu razvoju Srbije.

Svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurišu i predlože svoju ideju na neku od ponudjenih tema: od japanskog jezika, preko književnosti i kulture, društvenih i tehničkih nauka, do ekonomije i Kaizen menadžmenta.

Nakon pregleda radova, komisija je, kako je navedeno, izabrala pet najoriginalnijih predloga koje odlikuje veliki istraživački potencijal. Novu generaciju dobitnika Sakura stipendije čine: Gabriela Poljak (Analiza mogućnosti razvoja Pošte Srbije pomoću Kaizen menadžmenta), Milica Simić (Startup u Srbiji i Japanu), Marko Milošević (Strah od koronavirusa: Srbija i Japan), Irina Kovačić (Poboljšanje kvaliteta vazduha u Srbiji uz primenu japanske prakse) i Luka Lučić (Mange u škole).

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata zahvalio je kompaniji JTI „na kontinuiranom zalaganju za ovaj projekat, promociju japanske kulture i podršci u jačanju prijateljskih odnosa izmedju Srbije i Japana“.

Direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI za Zapadni Balkan Goran Pekez zahvalio je ambasadi na dugogodišnjoj podršci u realizaciji ovog projekta.

„Za ovih 11 godina, koliko traje konkurs za Sakura stipendije, nagradili smo 50 najboljih. Svake godine se iznova uveravamo u to koliko su mladi ljudi na našim prostorima ambiciozni i talentovani, a posebno smo ponosni na činjenicu da je njihov interes za istraživanje Japana sve veći“, rekao je Pekez.

JTI od početka poslovanja u Srbiji, kako je navedeno, nastoji da približi deo Japana i na taj način briše granice i neguje vezu izmedju dve države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar