U trendu

Dokle će muškarci bežati od lekara?

Mesec novembar je u svetu i ove godine je protekao u duhu globalnog pokreta „Movembar” čiji je cilj da podigne svest o muškim zdravstvenim problemima, pre svega raku prostate i testisa.

Razlog je to što se muškarci u ogromnom broju slučajeva lekarima javljaju kada je bolest odmakla i kada mogućnosti za efikasno lečenje gotovo da nema.

U Srbiji, nažalost, ove godine nije bilo većeg odziva kampanji, iako je Srđan Ilić, mladi novinar „Televizije Prva”, pokušao da širi duh ove kampanje. Ali, kako sam priznaje, zainteresovanih nije bilo previše: čak ni za besplatne pregledi kose i kože glave, iako se računalo da će muškarci biti zainteresovani da preduprede „boljku ćelavosti”.

– Muškarac ne odlazi kod lekara posle prvog osećaja bola, već tek posle nekog trećeg-četvrog ponavljanja bolnih tegoba. Ni sami lekari, ni ministarstvo zdravlja, ni mediji ne posvećuju dovoljno pažnje prevenciji muških zdravstvenih problema – primećuje Ilić, pozivajući se na istraživanja koje su tokom novembra sprovele pojedine privatne ordinacije u Beogradu.

Iako su muškarci češće na meti fatalnih bolesti i umiru u cvetu mladosti, mnogo su glasnije „ženske” kampanje – protiv raka dojke, o porastu broja oboljenja srca kod lepšeg pola, studije o uticaju hormona i dijeta… U isto vreme, jaz u dužini životnog veka decenijama je isti – pet godina u korist žena.

U Srbiji, po poslednjem popisu, prosečni životni vek žene je 78 godina, a muškarca 73. Prema poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije, u svim oboljenjima, osim infarkta, žene prednjače. U Srbiji od hroničnih bolesti pati 51,5 odsto žena, a samo 47,8 muškaraca, visok pritisak ima 35,2 odsto stanovnica Srbije, a samo 26,6 odsto muškaraca, zbog problema sa leđima pati čak 22,9 odsto žena i samo 15 odsto pripadnika jačeg pola. Angina pektoris češće muči žene, kao i visok holesterol. Žene su čak i manje krezube: 85,7 odsto starijih dama ima zubnu protezu u odnosu na 75,2 odsto muškaraca. Jedino od Alchajmerove bolesti žene umiru ranije nego muškarci. Brojke nedvosmisleno ukazuju da žene češće posećuju lekara, dok mnogi muškarci i ne znaju da imaju neku bolest. Još malo statistike u prilog toj tezi: izabranog lekara u Srbiji ima 93 odsto žena, u domove zdravlja redovno ide njih 71,6 procenata, a svega 59 procenata muškaraca. I kad ipak smognu hrabrosti da odu kod lekara, prepisane lekove uzima svega 36 procenata muškaraca.

Ako je za utehu, zanemarivanje svog zdravlja nije specifičnost samo naših Balkanaca. Dr Ken Goldberg, urolog i autor knjige „Kako muškarci mogu živeti podjednako dugo kao žene”, poručio je da muškarci moraju da vode računa o svom zdravlju onako kako to čine sa svojim automobilima. Dr Vilijem Polak, direktor Centra za muškarce Mek Lin Bolnice u Belmontu u državi Masačusets, pre nekoliko godina je upozorio da muškarci moraju da priznaju da su osetljivi i bolešljivi. Onda će se i istraživači baviti više muškim zdravstvenim problemima. Poređenja radi, u SAD je 2005. godine za proučavanje karcinoma prostate potrošeno 394 miliona dolara, a u isto vreme za rak dojke – 710 miliona dolara.

U Srbiji godinama postoji Udruženje obolelih od raka dojke, kao i mnogobrojne kampanje posvećene ovom raku, dok, po rečima dr Aleksandra Miloševića, godinama neuspešni ostaju pokušaji da se osnuje udruženje obolelih od raka prostate.

– Naši muškarci se prave da su zdravi i zbog toga kasno stižu kod lekara za mnoge bolesti, a to je naročito kobno za rak prostate. Gotovo polovina svih obolelih od raka prostate u Srbiji kod lekara stiže kasno, iako apelujemo da posle pedesete godine, muškarca treba da kontroliše svoje psihološko i fizičko zdravlje. Obično od 50. godine muškarci počinju da skrivaju svoje psihičke tegobe, a tada počinu i problemi sa mokrenjem. Tek kada dođe do problema u seksualnom životu, naš muškarac traži pomoć lekara – kaže dr Milošević, dodajući da je cena skrivanja ovih slabosti – kraći životni vek.

– Rak prostate može da se otkrije na vreme i uspešno izleči. Uslov je da muškarac posle 50. godine jednom godišnje odlazi kod urologa–kaže dr Milošević.

(Olivera Popović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.