U trendu

Dom zdravlja „Stari grad“ obeležio 70 godina od osnivanja

BEOGRAD – Dom zdravlja „Stari grad“ u Beogradu, prvi dom zdravlja u Srbiji, danas je proslavio 70 godina od osnivanja.

Ta zdravstvena ustanova osnovana je 1948. godine kao Poliklinika i Zdravstveni centar Narodnog odbora Prvog rejona, a u zgradu u Siminoj 27, gde se i danas nalazi, premeštena je 1964. godine.

„Tu su se uselile sve službe, izuzev opšte medicine koja je i danas raspoređena po mesnim zajednicama“, navela je direktorka Doma zdravlja „Stari grad“ Vesna Janjušević.

Istakla je da je ta zdravstvena ustanova poznata po tome što je prva u Srbiji uvela kolposkopiju kao rutinsku metodu u ginekološkom pregledu, prva otvorila laboratoriju za eksfolijativnu citologiju i osnovala službu fizikalne medicine.

„Prvi smo počeli da radimo ultrazvučne pregleda srca, a prvi smo dobili i biohemijski analizator krajem 70-ih godina. Bio je to jednokanalni analizator, ali tada je to bilo najsavremenije sredstvo koje je postojalo. Dva puta smo dobili oktobarsku nagradu, dva puta proglašeni za najbolje kućno lečenje u Srbiji“, navela je Janjuševićeva.

Istakla je da će se i dalje truditi da unaprede kvalitet rada ove zdravstvene ustanove i zdravlje stanovništva, i izrazila nadu da će im se u tome ubrzo pridružiti novi mladi lekari i medicinske sestre.

„Ovaj dom zdravlja je bio jedan od najopremljenijih domova zdravlja u Srbiji. Mnogo smo uložili i u opremu i u izgled doma zdravlja, u čemu su nam mnogo pomogli i opštine, i Grad Beograd i Ministarstvo zdravllja, ali to polako zastareva. Ono što nam trenutno najviše treba je jedan digitalni rendgen koji bi značajno povećao kvalitet rada radiološke zaštite“, navela je Vesna Janjušević.

Dodala je da su se donacijom Vlade Japana, koja je Domu zdravlja „Stari grad“ 2012. godine poklonila mamograf, uključili u nacionalni skrining za prevenciju karcinoma dojke.

„Od tada, redovno sprovodimo nacionalni skrining. Imamo sjajnu ekipu koja to radi. Aparat nam stalno radi, ali zbog činjenice da imamo samo jednog radiologa koji radi mamografiju, ne možemo baš toliko da se posvetimo tome, a hteli bi mnogo više, pa se nadam da će služba biti unapređena povećanjem broja radiologa u Domu zdravlja“, rekla je Janjušvićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.