U trendu

Protest Srbije protiv nasilja, traže poništavanje izbora u Beogradu

Ispred Gradske skupštine u Beogradu na poziv koalicije „Srbija protiv nasilja“ koja tvrdi da je na izborima došlo do krađe, večeras su se okupili građani da bi odbranili izbornu volju.

Tepić najavila štrajk glađu

Narodna poslanica i jedna od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja “ Marinika Tepić obratila se iz zgrade Republičke izborne komisije, gde su ona i još nekoliko poslanika pušteni da uđu, i ponovila da neće priznati rezultate izbora.

„Ušli smo u RIK kao narodni poslananici jer ne smemo da priznamo beogradske izbore, imamo stotine primedbi, bilo je mnogo glasača iz susednih zemalja, ministar policije druge države glasao je na izborima za Beograd. Imamo stotine primedbi pišu se prigovori, Miroslav Aleksić i ja ostajemo ovde duže vreme i započinjemo štrajk glađu“, rekla je Tepić, preneo je N1.

Kako se na snimku čulo, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je da njih dvoje neće biti sami i da će im se pridružiti i ostali, a sa njima su još i Vladimir Obradović, Srđan Milivojević i Borisav Novaković.

Marinika Tepić je dodala da je predsednika RIK Vladimira Dimitrijevića pitala kakao je moguće da na beogradskim izborima glasa ministar policije jedne strane zemlje, i da je njegov odgovor bio „na osnovu prebivališta“.

„To je u potpunosti protivzakonito. Kako visoki državni funkcioner jedne strane zemlje može da ima državljastvo i prebivalište u drugoj zemlji. To je protivno zakonima“, istakla je Tepić.

Jajima na zgradu RIK-a

Građani koji smatraju da su izbori u Beogradu ozbiljno pokradeni okupili su se ispred sedišta Republičke izborne komisije (RIK) u Kralja Milana 14, a u jednom trenutku je na prozore ovog zdanja poletelo nekoliko jaja.

Predstavnici liste „Srbija protov nasilja“ odmah su reagovali i preko megafona su zamolili građane da više ne bacaju jaja na zgradu Narodne skupštine u Ulici kralja Milana, gde je sedište RIK-a.

Nešto pre toga, poslanici sa ove liste su ušli u zgradu Narodne skupštine kako bi Republičkoj izbornoj komisiji predali dokaze o nepravilnostima tokom jučerašnjih izbora, koji su, kako kažu, uticali na rezultat.

Obradović: Spremili smo dokaze

Kandidat za gradonačelnika te koalicije Vladimir Obradović rekao je da su svi bili svedoci nepravilnosti koje su se juče dešavale i da neće prihvatiti rezultate beogradskih izbora.

„SNS i SPS uprkos tome nisu u mogućnosti da formiraju vlast, ali nevezano nepravilnosti se moraju otkloniti. Spremili smo dokaze koji na nepravilnosti ukazuju i sada ćemo ih sa zahtevom za poništavanje odneti u Republičku izbornu komisiju“, rekao je Obradović.

Okupljeni nose parole „Hoću moj glas“, „Beograd pokraden od Kurte i Murte“ i zviždanjem u pištaljke izražavaju nezadovoljstvo zbog dešavanja na jučerašnjim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.