Dveri-DSS: Prešli smo cenzus, ulazimo u skupštinu

Predstavnici koalicije DSS-Dveri saopštili su večeras novinarima da će njihova koalicija biti u sledećem sazivu parlamenta.

Kako je rekao predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, od ukupno izašlih 8.285 izašlih birača na 15 biračkih mesta, ta koalicija osvojila je 1.998 glasova odnodno 25 odsto.

„Srbija se veoma politički promenila za ovih deset dana velike opozicione borbe“, veruje Obradović i dodaje da imaju razloga da se večeras raduju.

On je dodao da je u Užicu njegova koalicija osvojila 203 glasa, odnosno 40 odsto, te da je koalicija oko SNS u tom gradu osvojila 219, odnosno 41 odsto.

Dodao je da su na Novom Beogradu DS S-Dveri zajedno sa ostalim opozicionim strankama osvojili više od 50 odsto.

On se zahvalio svim građanima koji su glasali i opozicionim liderima na podršci.

Predsednica DSS Sanda Rašković-Ivić rekla je da je Aleksandar Vučić uspeo samo u jednoj stvari – da ujedini opoziciju „oko istine, pravde i protiv izborne krađe koja je nedvosmisleno urađena“.

Prema njenim rečima, ovi izbori su doneli još jednu novost „tajni brak između SNS i SRS“, jer je, kako je rekla, očigledno da su glasači SRS glasali za SNS.

Lider DS Bojan Pajtić takođe je rekao da je lider SNS, posle ponovljenih parlamentarnih izbora na 15 biračkih mesta, poražen.

Pajtić je dodao da su stranke okupljene na ovoj listi veoma različite, i da će se oko mnogih pitanja sporiti, ali ne i oko prava glasa, pravne države i demokratije.

Predstavnici okupljenih opozicionih stranaka čestitali su jedni drugima, dok su se ispred sedišta DS S čule automobilske sirene.

Danas su izbori ponovljeni na 15 biračkih mesta, na kojima je upisan 19.631 glasač.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je rekao da nije bilo neregularnosti na biračkim mestima i da su ponovljeni izbori sprovedeni u najboljem redu.

Lider SNS Aleksandar Vučić saopštio je večeras, posle ponavljanja izbora na 15 biračkih mesta, da je ta stranka osvojila više glasova nego na izborima 24. aprila – preko 56 procenata na osnovu glasova sa 13 biračkih mesta.

Đurđević: Čekaju se podaci sa još dva biračka mesta

Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nedostaju podaci sa dva biračka mesta da bi mogla da saopšti rezultate ponovljenih parlamentarnih izbora, izjavio je večeras oko 23.00 sati predsednik te komisije Dejan Đurđević.

Kako je objasnio u izjavi Tanjugu, RIK čeka da podaci sa ta dva biračka mesta stignu u opštine i budu uneti u veb aplikaciju, posle čega će RIK moći da izađe sa rezultatima.

Đurđević ne zna kada bi to tačno moglo da se desi, ali kaže da će RIK zakazati konferenciju za novinare odmah pošto taj proces bude završen . Glasanje je danas ponovljeno na 15 od ukupno više od 8.000 biračkih mesta u Srbiji – na pet biračkih mesta u Nišu, na po dva biračka mesta u Beogradu, Jagodini, Vranju i na po jednom u Bačkoj Topoli, Sremskim Karlovcima, Kladovu i Užicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.