U trendu

Ekološki traktori za „Zelenilo Beograd“

BEOGRAD – Javno-komunalno preduzeće „Zelenilo Beograd“ od danas ima i ekološke traktore, za potrebe održavanja zaštićenih prirodnih dobara na teritoriji prestonice.

Primopredaji novih vozila prisustvovao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, koji je podsetio da je „Zelenilo“ jedno od najstarijih i najuspešnijih gradskih preduzeća, koje ove godine slavi 90 godina postojanja, od značaja za grad.
Kako je naveo, proteklih godina Grad je, sa „Zelenilom“, napravio 180 parkova, brojna dečja igrališta, sportske terene…
„Uloga ‘Zelenila’ humanizuje grad i direktno utiče na kvalitet života. Imamo plan razvoja i povećanja kvaliteta životne sredine već godinama. Potrebno je da sa građanima budemo partneri u očuvanju životne sredine i okruženja u kojem živimo“, istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je Grad 2011. godine doneo Strategiju pošumljavanja, pa je od tada do danas pošumljeno novih 850 hektara šumskih površina, zasađeno 20.000 drvored sadnica, a samo ove godine više od 3.000 drvorednih stabala.

Skupština grada je usvojila Plan generalne regulacije zelenih površina, a u Beogradu su 44 zaštićena posebna područja pod šumama i zelenim površinama.

„Očekujemo da će zelene površine koje pokrivaju 13 odsto površine grada, ‘skočiti’ na 20 odsto“, zaključio je on.

Ekološki traktori su specifični po tome što imaju unapređeni motor, koji emituje nizak nivo ugljen dioksida, a smanjena je i potrošnja biogoriva.

Grad ima 44 resenja o zaštitićenim prirodnim dobrima i to spomenicima prirode, predelima izuzetnih odlika, zašticenim staništima i zaštićenim stablima.

Primopredaji ekoloških traktora prisustvovao je i direktor „Zelenila Beograd“ Slobodan Stanojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.