U trendu

Erbas i madjarska vojna industrija podižu fabriku helikopterskih delova

Kompanija Erbas položila je kamen temeljac za fabriku helikopterskih delova u madjarskom mestu Djula.

Prema pisanju portala Balkanska bezbednosna mreža, reč je o takozvanoj grinfild investiciji sa madjarskom vojnom industrijom u fabriku koja će početi da radi 2022. godine.

Pogon će proizvoditi metalne delove i helikopterske elemente i biće podignut na osnovu memoranduma o industrijskoj saradnji koji su potpisali Erbas i čelnici Vlade iz Budimpešte zaduženi za vojnu industriju.

Konkurs za više stotina domaćih radna mesta u Erbasovoj fabrici biće raspisan tokom iduće godine.

„Madjarska vojska je najveći klijent Erbasa u regionu. U okviru programa modernizacije oružanih snaga ‘Zrinski 2026’ od ove kompanije nabavljeni su helikopteri, avioni i visokotehnološki sistem za komandovanje PVO. Budimpešta je kupila 20 lakih višenamenskih helikoptera H-145M i šesnaest teških višenamenskih helikoptera H-225M. Za potrebe transporta vojnika u NATO i druge medjunarodne operacije 2017. kupljena su i dva putnička Erbasa A-319“, navodi se u tekstu.

Ove godine ta zemlja „penzionisala“ je i poslednji primerak transportnog aviona An-26 sovjetske proizvodnje, a spekuliše se da bi mogli da ih zamene teški vojni transportni avioni Erbas A-400M.

Madjarska je od Erbasa takodje kupila integrisani sistem rukovodjenja, komandovanja, obaveštajne i informatičke podrške za PVO na nacionalnom nivou koji omogućava visoku koordinaciju svih raketnih jedinica PVO i koristi ga više članica NATO.

U susednoj Rumuniji, Erbas je prošlog meseca najavio podizanje fabrike helikoptera ukoliko se Bukurešt opredeli za kupovinu vojnih srednjih transportnih letelica H-215M.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.