U trendu

EU osniva „evropsku novinsku redakciju“ u kojoj je i Tanjug

BRISEL – Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova i evropski komesar Tijeri Breton predstavili su danas planove za medijska pravila širom EU na Forumu evropskih novinskih medija, i najavili sredstva EU za osnivanje “evropske redakcije“ koja će okupiti 16 novinskih agencija, među kojima i agenciju Tanjug.

„Ovaj prva evropska redakcija omogućiće novinarima da zajedno izveštavaju o EU, kao i podstiče duh saradnje“, poručio je Breton.

On je izrazio uverenje da se ovim projektom jača evropski informacioni prostor i povećava građanima pristup visoko kvalitetnim informacijama.

Prema podacima Evropske komisije iz sredstava za podsticaj projekta biće ponuđeni i kursevi, kao i višejezični sajt sa izabranim tekstovima novinskih agencija o temama vezanim za EU.

U taj projekat, pod koordinacijom nemačke agencije DPA, uključene su novinske agencije AFP (Francuska), ANSA (Italija), Ađerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA ( Bugarska), EFE (Španija), Europa Pres (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Severna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Primena projekta počeće u januaru, a očekuje se da će integrisana redakcija početi sa radom sredinom iduće godine.

Projekat je izabran nakon otvorenog poziva za dostavljanje predloga u vrednosti od 1,76 miliona evra.

Predsednik Asocijacije evropskih agencija (EANA) I direktor austrijske agencije APA Klemens Pig istakao je da se radi o projektu koji treba da pojača izveštavanje EU.

On je naglasio da su modeli saradnje u medijima sve važniji.

„Kada 16 novinskih agencija iz 15 zemalja u Briselu koriste zajedno redakciju, sa svojim nacionalnim gledištima na Evropu, od toga profitiraju svi. Zahvaljujući tim umrežavanjem raste novinarski kvalitet“, istakao je direktor DPA Peter Kropš.

On je istakao da je u ovom projektu posebno važno što su svi partneri izrazili privrženost slobodnom i nezavisnom novinarstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar