U trendu

Evropol podržao operaciju protiv nezakonite trgovine lekovim

HAG – Evropol je podržao panevropsku operaciju usmerenu na nezakonitu onlajn i oflajn trgovinu zloupotrebljenim i falsifikovanim lekovima.

U operaciji je „razbijeno“ 12 organizovanih kriminalnih grupa, uhapšeno 165 osumnjičenih u Belgiji, Kipru, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Portugaliji, Slovačkoj, Španiji, Ukrajini i Velikoj Britaniji, zaplijenjeno oko 7,9 miliona evra i blizu 36 miliona jedinica lekova, među kojima su pseudoefedrin, lekovi protiv raka, antihistaminici, anksiolitici, lekovi za erektilnu disfunkciju, hormonski i metabolički regulatori, narkotici, lekovi protiv bolova, antiestrogeni, antivirusi, hipnotici i supstance za doping.

U operaciji koju su predvodili Nacionalna zandarmerija Francuske (Centralna kancelarija protiv kriminala za zaštitu životne sredine i javnog zdravstva – OCLAESP) i Finska carina (Tulli) učestvovali su organi reda iz 11 država članica EU, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Operaciju su, takođe, podržali Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), Eurodžast i Evropska kancelarija za borbu protiv prevare (OLAF).

Operacija je obavljena između jula i oktobra 2019. godine, navedeno je u saopštenju Evropola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.