U trendu

Festival posvećen Danilu Lazoviću je tradicionalno takmičenje studenata akademija glume iz …

Festival posvećen Danilu Lazoviću održan je po osmi put u Priboju, gradu u kojem je ovaj glumac proveo detinjstvo, a posetioci su krajem septembra imali priliku da uživaju u vrhunskoj umetnosti.

Tokom festivala organizovano je već tradicionalno takmičenje studenata akademija glume iz Srbije i regiona u recitovanju poezije čiji je ovogodišnji laureat Stefan Jevtović, student iz Beograda.

Organizatori manifestacije su, prema rečima njenog direktora Milorada Damjanovića, „ponosni što je nekim umetnicima prva nagrada u karijeri ‘Povelja Danila Lazovića’“.

„Sreća nas organizatora je to što se svih 11 akademija iz četiri zemlje ovog regiona raduju da dodju u Priboj, studenti se takmiče medju sobom, odavde kupe divna prijateljstva, kontakte, divne energije. Trudimo se da im posle ovog festivala svima dajemo vetar u ledja, da im pomognemo da dodju do poslova, čuvamo ih. Ove godine vidite Priboj u potpuno novom ruhu“, rekao je Damjanović.

Glumica Mina Lazarević, koja je bila članica žirija, imala je priliku da igra sa Danilom Lazovićem još kao početnica što joj je predstavljalo „veliku čast, izazov i obavezu“.

„Danilo je bio jedan od protagonista ‘Porodičnog blaga’, što je bila moja prva serija, prva velika uloga i prvi zadatak na televiziji. On je spadao u tu garnituru glumaca da je tako iskusno i sa lakoćom radio, od takvih glumaca si učio kako da poprimiš lakoću igranja i da se provodiš dok radiš, da se zabavljaš, da ti bude dobro na setu“, rekla je Lazarević.

Završne večeri festivala publika je imala priliku da uživa i u stihovima pesnika Marka Miloševića i u njegovom filmu poezije „Pobeda sebe“, a takodje i u predstavi „Pomahnitali“, u kojoj je igrao Miloš Đorđević.

„Srećan sam zato što sam prvi put u Priboju i prvi put sam na ovom festivalu. Srećan sam iz više razloga, prvo zato što festival nosi ime mog starijeg kolege, legende glumišta Danila Lazovića. Ja nažalost nisam imao sreću da ga upoznam, nisam stigao ni da sa njim radim, ali sam odrastao uz njegove kreacije i zaljubljivao se u posao kojim se danas bavim. Drugo, srećan sam zbog mog kolege Mike Damjanovića sa kojim sam radio i igrao“, rekao je Đorđević.

Čuveni Pribojac, Danilo Lazović, koji je umro 2006. godine, ovog septembra je u starom delu grada dobio i mural.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.