U trendu

Generalni direktor RTS: Privremena i bolja rešenja za snimanje pozorišnih predstava

 Generalni direktor Radio televizije Srbije (RTS) Dragan Bujošević je ponudio „privremeno rešenje“ snimanje pozorišnih predstava u 2023. a što javni servis, prema ranijim upozorenjima, obustavlja posle više od pola veka.
Bujošević, u pismu ministarki kulture Maji Gojković je naveo da u planu za proizvodnju programa za 2023. koji je usvojio Upravni odbor, RTS nije predvideo snimanje pozorišnih predstava, te da, kako je naveo, veruje da privremeno rešenje može biti nadjeno.

On je naveo da će RTS osnovati komisiju od „pozorišnih delatnika“ koji će iz repertoara 2022. izbarati pet najboljih predstava, te da će RTS angažovati (ustupiti) svoje ljude, tehniku, produkciju i postprodukciju, saopštio je RTS.

„U dogovoru s pozorištima, a u zavisnosti pre svega od raspoloživosti tehničko produkcijskih kapaciteta sa teatrima bi dogovoril i datume snimanje“, naveo je Bujošević.

Prema njegovim rečima, pozorišta treba RTS-u da obezbede rešavanje svih prava autora, izvodjača, lica koja učlestvuju u proizvodnji predstave…

Gojković, je, početkom februara  pozvala Bujoševića i predsedniku Upravnog odbora RTS Branislava Klanščeka da „još jedno razmotre“ odluku o obustavi snimanja pozorišnih predstava.

Ona je, u pismu, navela da je to tražila „imajući u vidu da su zahvaljujući snimcima RTS-a, mnoge pozorišne predstave dostupne generacijama koje nisu imale priliku da ih pogledaju“.

Gojković je izrazila uverenje da će „rukovodstvo RTS-a, uz stručnu pomoć najvažnijih pozorišnih kuća, uspeti da ustanovi principe i mehanizme za buduće snimanje pozorišnih predstava“.

Bujošević je naveo da pismo ministarke nije doživeo „kao ometanje nezavisnosti i samostalnosti uredjivanja programa RTS“, te dodao da je „slobodan da predloži“ trajnija rešenje za snimanje pozorišnih predstava.

Prema njegovim rečima, prvo je da, pod patronatom Pozorišnog muzeja, bude osnivana komisije koja će birati najznačajnije predstave koje bi onda Muzej sa svojom opremom snimao po Srbiji.

„U tome bi mogao da saradjuje sa fakultetima koji stvaraju reditelje, tonce, snimatelje, montažere. To je prvi najneophodniji korak“, naveo je on.

Smatra da je drugi, „mnogo bolji“ korak, bio da ministarstvo kulture pokuša da pomogne pozorištima da nabave opremu da „snimaju svoje predstave i istovremeno ih strimuju“.

Prema njegovim rečima, time bi, recimo ljudi iz pozorišne ili bisokopske sale u Beogradu mogli u relanom vremenu da posmatraju predstavu koja se igra u Kruševcu ili Vranju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.