U trendu

Grad Beograd otkupio 36 slika, nekada u vlasništvu Jugoeksporta

Propadanjem nekadašnjih velikih državnih firmi postavilo se pitanje umetničkih dela koja su bila u njihovom vlasništvu.

Grad Beograd je tako na aukciji otkupio 36 slika, nekada u vlasništvu Jugoeksporta, koje je potom predstavio u Konaku kneginje Ljubice.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je tom prilikom rekao da je Grad prvi put ove godine odvojio 100.000 evra za kupovinu umetničkih slika, a za sledeću godinu najavio izdavajanje novca za kupovinu skulptura čime se ujedno pomaže i mladim umetnicima.

„Ovo je prvi put da je država uspela da otkupi neke od slika i da ih da našem muzeju, tako da su one sada ponovo narodne i biće dostupne gradjanima. Trebaće dosta vremena da se srede neke od slika, videli ste da su neke i oštećene, ali neke od njih će naći mesto u stalnoj postavci našeg gradskog muzeja. Mi ćemo tokom ove godine početi sa rekonstrukcijom zgrade bivše vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice i tu će biti nov muzej grada, tri puta veći od Narodnog muzeja, tako da će biti prostora za stalnu postavku“, rekao je Vesić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković istakla je da sa spiska nedostaje 14 slika.

„Neka od ovih dela će svakako i sigurno biti u stalnoj postavci Muzeja grada Beograda“, dodala je Medaković.

Spisak svih slika koje su u stečaju će biti prosledjen muzejima kako bi odredili koje slike smatraju nacionalnim blagom koje treba sačuvati.

„Mi smo kao Grad predložili da se u Zakonu o kulturnim dobrima, koji je trenutno na javnoj raspravi, stavi član prema kojem će Grad, država i lokalna samouprava imati pravo da iz stečaja zatraže ona dela koja su proglašena kulturnim dobrom, kako ne bi mogla da se iznose iz zemlje i kako bi mogla da ostanu u muzejima“, naglasio je Vesić.

Vesić se nada i da će zakonom o kulturnim dobrima biti rešeno da svaka slika koja se nalazi u privatnoj kolekciji mora biti čuvana sa dužnom pažnjom, a nadležni muzej će uvek moći to da proveri ili u krajnjem slučaju oduzme delo ako se ne čuva sa dužnom pažnjom.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.