U trendu

Grad nastavlja da subvencioniše poljoprivredna gazdinstva

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas, prilikom obilaska dva poljoprivredna gazdinstva u gročanskom naselju Begaljica, da će Grad i narednih godina nastaviti da pomaže individualne poljoprivredne proizvođače.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, Radojičić je obišao gazdinstva Gorana Radivojevića i Miloša Stankovića, koji su prošle godine od Grada Beograda dobili subvencije za razvoj poljoprivrede i dobijeni novac uložili u kupovinu mehanizacije i plastenika.
„Grad će i narednih godina nastaviti da podstiče individualne poljoprivredne proizvođače. Prošle godine individualna gazdinstva smo pomogli sa 120 miliona, a ove godine sa 180 miliona dinara. Subvencije je dobilo 913 poljoprivrednika“, rekao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da gradske službe i čelnici prestonice budu u komunikaciji s ljudima, da vide koliko su oni zadovoljni i kako može da im se pomogne.

„Veoma mi je drago da su mladi ljudi odlučili da obrađuju svoju zemlju i proizvode zdravu hranu. Važno je i da znaju da mislimo pođednako na sve gradske opštine, i centralne i prigradske“, rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da Grad Beograd iz svog budžeta izdvaja novac za individualna registrovana gazdinstva, da porodice koje se bave poljoprivredom mogu da konkurišu da li će subvencijama da kupe poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine ili će dobijeni novac uložiti u stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo ili povrtarstvo.

Gradski sekretar za privredu Milinko Velicković je ukazao da Beograd ima 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 150.000 obradivog, dok na teritoriji prestonice ima 33.000 registrovanih gazdinstava.

Predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović naglasio je da se značajan broj tih registrovanih domaćinstava nalazi na teritoriji te opštine.

„Sa ovakvim subvencijama upošljavamo mlade ljude, a onda oni razvijaju svoju proizvodnju i stvaraju dobit. Ovaj plastenik je poruka da se sa njim može živeti solidno. Već posle jedne godine investicija se isplati i onda imaju čistu zaradu“, rekao je Simonović.

Dobitnici novčanih subvencija Goran Radivojević i Miloš Stanković zahvalili su Gradu na pomoći i rekli da će se i narednih godina prijavljivati na isti konkurs.

„Od dobijenog novca kupio sam frezu s kojom mogu da uređujem voćnjak na kojem imam posađene sadnice breskve, kajsije, kruške i grožđa. Imam dobar plasman robe. Voće uglavnom ide u inostranstvo. Ove godine, iako je bila kiša, proizveli smo preko 20.000 kilograma voća“, kaže Radivojević.

Njegov komšija Miloš Stanković s dobijenim novcem je napravo plastenik dug skoro 50 metara u kome gaji zelenu salatu.

Kako kaže, za jednu godinu može da se vrati investicija od 400.000 dinara, a on namerava da i dalje širi proizvodnju.

„Supruga i ja smo počeli s novcem koji smo dobili od svadbe. Na konkurs smo se prijavili prvi put i subvencija nam je odobrena. Ovo je za nas ostvarenje sna“, istakao je Miloš Stanković, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.