Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale Povelju ženske solidarnosti

 Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su danas u Beogradu Povelju ženske solidarnosti kojom su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, saradjivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Potpisivanje povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

„Potpisivanje Povelje ženske solidarnosti je mali simbol dobre volje medju 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji. U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim“, poručila je ministarka.

Dodala da je ovo novi trenutak u istoriji, jer nikada Srbija nije imala 22 gradonačelnice i predsednice opština.

„UNDP je posvećen dostizanju rodne ravnopravnosti, a jedan od načina da se taj cilj ostvari je veći broj žena na rukovodećim pozicijama, kao i njihovo osnaživanje i umrežavanje. Potpisivanjem Povelje ženske solidarnosti, žene na čelu lokalnih samouprava u Srbiji potvrdile su spremnost da deluju solidarno, odlučno i hrabro, i da svojim primerom podstaknu druge žene u javnom i političkom životu na udruživanje i budu uzor budućim generacijama žena“, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.