U trendu

Gradonačelnik Beograda primio prvu dozu vakcine

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić primio je danas u Gradskom zavodu za javno zdravlje prvu dozu vakcine protiv Kovid-19 virusa, a nakon toga ponovo poručio da su vakcine, kako tradicionalne, tako i moderne – bezbedne i delotvorne.

“Iza svake ove male bočice vakcine je mnogo nauke, mnogo sati rada u laboratorijama, mnogo znanja i mnogo kontrole. Istoj toj nauci verujemo kada se lečimo od bolesti poput bolesti srca ili tumora”, rekao je Radojičh i podsetio da su vakcine kroz 200 godina svoje istorije iskorenile mnoge teške i opasne bolesti.

Sada nam, kako je istakao, donose jedino efikasno sredstvo za borbu protiv virusa koji ima pandemijske razmere.

“Danas imamo neuporedivo efikasnije lekove za mnoge bolesti od kojih su naši preci masovno umirali, a isti naučnici i laboratorije stoje iza ovih vakcina kao i iza lekova koji se svakodnevno uzimaju”, naveo je Radojičh, prenose iz Gradske uprave.
On je podsetio da je važno da i dalje držimo distancu i nosimo maske i objasnio kako deluje vakcina koju je danas primio.

“Upravo sam primio prvu dozu. Time je imunitetu poslata poruka i on sada počinje da stvara odgovor. Za tri nedelje ću dobiti svoju drugu dozu, koja pojačava poruku imunitetu da nastavi da stvara antitela još naredne dve nedelje za gotovo potpunu zaštitu. Dakle, narednih pet nedelja se ponašam kao da vakcinu nisam primio, i dalje poštujem revnosno sva pravila jer tako čuvam sebe i svoje okruženje” pojasnio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao dobar odziv građana za vakcinaciju kako u Beogradu, tako i u celoj zemlji.

„Veoma sam zadovoljan što vidim i da je poruka o ulozi vakcine u zaštiti od Kovid-19 virusa doprla do velikog broja sugrađana, jer interesovanje koje pokazuju je zaista veliko. Na primer, tokom jučerašnjeg dana je samo u na punktu Beogradski sajam vakcinisano više od 6.300 sugrađana,“ zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.