U trendu

Gradski centar za socijalni rad pomaže beskućnicima

BEOGRAD – Gradski centar za socijalni rad u Beogradu obezbediće i pružiti svu potrebnu pomoć beskućniku S.B. koji od svoje sedme godine živi na ulicama Beograda, saopštila je danas ta ustanova.

Nakon pisanja medija o tom slučaju, Gradski centar za socijalni rad je po nalogu Sekretarijata za socijalnu zaštitu stupio u kontakt sa S.B. kako bi ga upoznao s mogućnostima pomoći i podrške koju pruža ta ustanova, kao i celokupni sistem socijalne zaštite Beograda.

„U narednom periodu, u skladu sa potrebama i participacijom navedenog lica Gradski centar za socijalni rad će obezbediti i pružiti svu potrebnu pomoć u skladu sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

Navodi se da ta ustanova svakodnevno preduzima sve neophodne mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju zaštite svih korisnika, a posebno najugroženijih kategorija stanovništva poput onih koji žive na ulici bez krova nad glavom i nemaju osnovna sredstva za život.

Podseća se da se te osobe za pomoć mogu javiti centru za socijalni rad u opštini u kojoj borave, te da to može učiniti i neko u njihovo ime.

„Sistem socijalne zaštite Beograda i Gradski centar za socijalni rad ima način i mogućnost da pomogne sugrađanima bilo da im obezbedi besplatan obrok u narodnim kuhinjama, pomogne u regulisanju ličnih dokumenata i prijave prebivališta na adresu centra za socijalni rad (ukoliko ne postoji druga mogućnost), obezbedi smeštaj u Prihvatilište za odrasla i stara lica ili nekoj od ustanova socijalne zaštite, informiše o mogućnostima ostvarivanja prava na materijalnu podršku“, navodi se u saopštenju.

Inače, u svim odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad, u toku i van radnog vremena, obezbeđeno je dežurstvo stručnih radnika koji su u pripravnosti 24 sata za potrebe neodložnih intervencija.

Pojačana je redovna saradnja sa Policijskom upravom za Grad Beograd, Komunalnom milicijom, Crvenim krstom, Prihvatilištem za odrasla i stara lica, Prihvatilištem za decu i omladinu.

U medijima se pisalo o beskućniku S.B koji od svoje sedme godine živi na ulicama prestonice i preživljava tako što sakuplja stvari koje drugi ostave pored kontejnera i prodaje ih na beogradskim pijacama, ali i pomaže drugim beskućnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.