U trendu

Hitna pomoć u Nišu ubuduće prima samo hitne slučajeve

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu primaće ubuduće u ambulantama samo hitne slučajeve, dok će ostali gradjani morati da se obrate za pomoć lekarima opšte prakse, jer su analize pokazale da 95 odsto slučajeva koje obrade lekari Hitne pomoći u tom gradu zapravo i nisu hitni, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Slavoljub Živadinović.

Živadinović je agenciji Beta rekao da se režim rada menja zbog toga što mnogi gradjani dolaze do Hitne pomoći da bi uzeli uput ili obavili preglede koje treba da urade kod svog izabranog lekara.

Prema njegovim rečima, Zavod za hitnu medicinsku pomoć trebalo bi da vrlo brzo promeni naziv u Zavod za urgentnu pomoć, kako bi se i time pacijentima stavilo do znanja o kakvoj ustanovi je reč.

„Statistika koju vodimo poslednje dve godine pokazuje da je 95 odsto naših pacijenata trebalo da se zapravo obrate izabranom lekaru. Hitnih slučajeva bilo je samo pet odsto, a od tog procenta samo je 2,5 odsto urgentnih“, rekao je Živadinović.

On je rekao da će urgentni pacijenti i dalje biti zbrinjavani u prvoj minuti od javljanja lekaru, svih 24 sata dnevno.

Prema njegovim rečima Hitne pomoći u drugim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca odavno primaju samo hitne slučajeve.

„Nelogično je da pojedinim danima u ambulantama imamo 200 do 300 pacijenata, a da u Beogradu koji ima skoro dva miliona stanovnika Hitna pomoć ima 40 do 60 pacijenata“, rekao je Živadinović.

Prema njegovim rečima, izmenom režima rada omogućiće se da u noćnoj smeni u Hitnoj pomoći rade dve ambulante, pošto će lekari biti oslobodjeni obaveze da preko dana primaju pacijente koji nisu hitni.

„Do sada smo izlazili u susret svim gradjanima, ali zbog toga nam se dešavalo da u jednom danu polovina njih dodje samo zbog uputa za pregled u Kliničkom centru. Ubuduće će morati po uput kod izabranog lekara“, istakao je Živadinović.

On je rekao da Hitna pomoć više neće tolerisati pacijente koji su pritiskom na lekare dolazili do pomoći koja im nije bila hitno potrebna.

„Za one koji su agresivni zvaćemo policiju i pisaćemo prijave. Hitna pomoć nije mesto za one kojima se žuri kod lekara da bi nakon toga završavali privatne poslove, nego za one kojima je pomoć hitno potrebna“, kazao je Živadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.