U trendu

Hitne mere zbog opasnosti od poplava

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je danas svim štabovima za vanredne situacije da hitno preduzmu sve neophodne preventivne i operativne mere kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava koje mogu nastati usled topljenja snega i rasta vodostoja na rekama.

Stefanović je na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije objasnio da će usled povećanja temperature doći do topljenja snega što može izazvati izlivanje bujičnih potoka, a možda i reka.

„Važno je da se ljudi spreme. Vlada Republike Srbije i njeni organi u prethodnom periodu radili su dosta na utvrđivanju obala“, rekao je ministar.

Stefanović je naveo da je svim subjektima naloženo da se uspostavi potpuna koordinacija aktivnosti u izvršenju preventivnih mera na odbrambenim linijama i branama sa akumulacijama, kako bi se obezbedili neophodni uslovi za odbranu od eventualnih poplava.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije preduzeće sve neophodne mere u cilju podizanja funkcionalne sposobnosti i angažovanja sredstava u slučaju pojave opasnosti od poplava, a i koordiniraće angažovanje ostalih institucija.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je u narednom periodu, imajući u vidu hidrometerološke prognoze, neophodan potpuni monitoring i pripravnost svih snaga.

„Tokom jučerašnjeg dana imali smo neke preventivne evakuacije, ali nije bilo ozbiljnije štete. Sektor za vanredne situacije pojačao je u toku prethodnog dana prisustvo u Zaječaru, uputio dva specijalistička tima i koordinirano na terenu radi sa ljudima iz „Srbija voda““, rekao je Marić.

On je istakao da Sektor za vanredne situacije u odnosu na 2014. godinu danas ima više obučenih ljudi, koji su opremljeniji za spasavanje i rad na vodi i dodao da će specijalistički timovi biti upućivani i dislocirani prema prognozi Hidrometerološkog zavoda i u dogovoru sa preduzećem „Srbija vode“.

„Ako se svi delovi sistema uključe kako očekujemo, ako bude potpuna pripravnost, mislim da ćemo iz predstojećeg perioda izaći bez većih šteta“, naglasio je Marić.

Direktor javnog preduzeća „Srbija vode“ Goran Puzović ukazao je da je vanredna odbrana od poplava proglašena na slivu Južne Morave i Timoka, dok na svim ostalim slivovima situacija stagnira.

„Na slivu Južne Morave danas postoji blago smirivanje situacija. Juče smo imali nekoliko manjih izlivanja. Najteža situacija bila je kod Prokuplja, gde je u romskom naselju došlo do izlivanja jedne manje pritoke“, rekao je Puzović.

On je istakao da je na slivu Timoka situacija pod kontrolom i da je vrh talasa oko Zaječara.

„Nemamo taj veliki talas o kome se juče pričalo. Na terenu su pripadnici Sektora za vanredne situacije, preduzeća „Srbija vode“ i lokalne samouprave. Koordiniramo sve nepohodne mere i gradi se nasip dužine od 200 metara kako bi se zaštitilo pet kuća, koje mogu biti ugrožene“, naveo je Puzović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.