U trendu

Hočevar: Ne možemo prihvatiti Boga ako ne prihvatimo svakog čoveka

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da rodjenje Hristovo predstavlja jedan od najradosnijih praznika u hrišćanskom svetu i ukazao da je danas previše naglašena materijalna strana života, a zaboravljaju se duhovnost, filozofija i kultura.

„Danas govorimo samo o onome to smo mi stvorili, a svet je postoi pre nas. Pobožno znači da znamo uvek potražiti ono što je suštinsko. Božić je i praznik praštanja, jer je Bog prvi nama oprostio“, rekao je Hočevar za Radio televiziju Srbije.

Hočevar je rekao da treba imati brigu i za druge i podsetio da je Božić pre svega porodični praznik, jer je i Hrist hteo da se rodi u porodici i živeo je u njoj, a kako je dodao zbog toga treba otkrivati svoj identitet, svoju tradiciju i živeti u istrajnosti, u konstantnosti.

Beogradski nadbiskup zahvalio je patrijarhu Porfiriju, koji je nedavno obišao radove na onovi katedrale Marijanum i doneo „skromnu pomoć, ali i veliku podršku“.

„Uvek je većinska crkva odgovorna za manje u smislu širenja dijaloga i susreta. Patrijarh je učinio jedan proročki potez i dolaskom pred Božić je pokazao mnoštvo mogućnosti povezivanja“, rekao je nadbiskup Hočevar.

Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar slave danas Božić, a beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće božićnu misu u Crkvi svetog Ante u 10.00.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.