U trendu

Istraživanje: Dve trećine starijih osoba u Srbiji se oseća usamljeno

Mentalno zdravlje starijih osoba pored mnogih faktora narušava i usamljenost jer se više od dve trećine starijih u Srbiji tako oseća, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje i razvoj društva (IDEAS) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA).

„Pandemija kovid-19 veoma je uticala na društveni i porodični život starijih, te se svaka druga starija osoba sa porodicom ili prijateljima viđa samo jednom nedeljno ili ređe“, navodi se u današnjem saopštenju tog centra povodom Svetskog dana zdravlja, 7. aprila.

Istraživanje je pokazalo da je u prethodne dve godine svaka peta osoba potražila pomoć terapeuta ili lekara zbog psihičkih problema, iako je evidentno da se stariji suočavaju sa izazovima koji utiču na njihovo mentalno zdravlje.

„Stoga je neophodno da zdravstveni sistem i sistem socijalne zaštite više napora ulažu u aktivnosti i mere koje će biti usmerene na poboljšanje zdravlja najstarijih, posebno mentalnog zdravlja, ali i razvijati usluge koje će starijima u lošijem zdravstvenom stanju omogućiti učešće u zajednici i ojačati obim i kapacitet socijalne mreže, kao preduslova za njihovu dobrobit i zdrav i kvalitetan život“, dodaje se u saopštenju.

IDEAS u saopštenju podseća i na istraživanje „Uticaj pandemije kovid-19“ na starije u gradu Beogradu, kada je 40 odsto ispitanika reklo da ima izazove sa mentalnim zdravljem, a da su najizraženiji kod populacije najstarije životne dobi, među ljudima koji žive sami i onima koji se suočavaju sa finansijskim i egzistencijalnim problemima.

„Kada se posmatraju specifični izazovi starijih sa mentalnim poteškoćama, istraživanje pokazuje da se u ovoj populaciji čak 50 odsto ljudi suočava sa anksioznošću, 40 odsto sa depresijom, dok se svaka treća osoba bori sa povišenim stresom“, pokazalo je to istraživanje.

Pandemija je, kako su dodali, negativno uticala i na dostupnost zdravstvenim uslugama, pogotovo specijalističkim pregledima, ali i na zadovoljstvo uslugama zdravstvene zaštite.

„Ovi izazovi su se odrazili i na funkcionalnost i nezavisnost starijih osoba, smanjenje njihove socijalne mreže i podrške, učešća u zajednici i generalno kvalitet života“, naveli su iz IDEAS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.