U trendu

Jagodinci otkrili spomenik legendarnom Jovanči Miciću (video)

Predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Marković Palma danas je u tom gradu označio završetak radova na spomeniku legendarnom Jagodincu, svetskom putniku Jovanči Miciću, glavnom liku srpskog komediografa Branislava Nušića u komediji „Put oko sveta“.

Svečanosti kod spomenika, na kružnom toku na ulazu u Jagodinu regionalnim putem iz pravca Ćuprije, Paraćina i Rekovca, prisustovali su brojni Jagodinci.

Pozdravljajući prisutne, Marković je najavio skori početak gradnje i modernog Kulturnog centra, ocenivši da je kultura veoma važan segment istorije jednog naroda.

On je istakao da je Jagodina u poslednjih desetak godina ostvarila veliki napredak u svim oblastima, a nekoliko poslednjih godina ostvaruje i suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni, zahvaljujući, kako je rekao, vrednim privrednicima grada.

Marković je istakao da je napredak ostvaren sa preko 90 odsto vlastitih sredstava, bez pomoći države.

Marković je sa bine kraj spomenika, ispod velikog panoa, na kome su ispisana mesta gradova u svetu koje je posetila delegacija grada, pozvao Jagodince, „sve ispod 40 godina“, da, kako je rekao „prave decu“ i tako doprinose porastu nataliteta.

Jovanča Micić, s kojim se Jagodinci ponose, u Jagodini ima svoju ulicu, a glavna nagrada Pozorišnog festivala „Dani komedije, nagrada publike za najsmešniju predstavu, jeste statueta Jovanče Micića.

Spomenik je izgradila firma „Raleks“ iz Jagodine, a sedeću figuru Jovanče, na vrhu velikog globusa sa kišobranom u krilu i kofereom na kome sedi, sa desnom rukom ispruženom u pravcu grada, urađena je po ideji umetnika Nebojše Cvetkovića u Modelarsko umetnočkoj radionici u Beogradu.

U unutrašnjosti i ispred globusa, koji je promera devet metara, na kome piše „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“, postavljeno je šest kofera.

Spomenik Jovanči Miciću je još jedna turistička atrakcije Jagodine, koju godišnje poseti oko 600.000 turista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.