Joksimović: Bilo bi fer da smo otvorili 3 poglavlja

Bili smo spremni za otvaranje najmanje tri poglavavlja i smatram da bi to bilo fer, rekla je ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije, Jadranka Joksimović.

Povodom jučerašnje vesti da će našoj zemlji u pregovorima sa Evropskom unijom 11. decembra biti odobrena dva, a ne tri poglavlja ona je za „Politiku“ rekla da je važno da nema zastoja u dinamici pregovaračkog procesa, za koji i dalje veruje da može i mora da bud brz.

„Nadam se i verujem da ovo nije usporavajne Srbije na evropskom putu, jer to neće doprineti proevropskom entuzijazmu“, naglašava ministarka.

Kaže da je do sada uvek davala realne procene i nikada nije podizala „očekivanja javnosti u pogledu pregovora“.

„Imajući u vidu najavu predsednika (Evropske Komišije, Žan Klod) Junkera o ubrzanju procesa proširenja, nedavnu izjavu visoke predstavnice Mogerini o ekstremnom napretku Srbije i stavove pojedinačnih država članica da Srbija treba da otvori sva poglavlja za koja je spremna, bilo je normalno očekivati otvaranje tri poglavlja“, smatra Joksimović.

Rokovi za završetak dijaloga između Beograda i Prištine, odnosno za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma, nisu tema. Za nas je ključna tema u dijalogu puna implementacija Briselskog sporazuma, u prvom redu formiranje Zajednice srpskih opština, navodi Joksimović.

„Podsećam da je, prema pregovaračkom okviru EU, poglavlje 35 u našim pristupnim pregovorima planirano za zatvaranje na samom kraju pregovora i u tom smislu za nas nisu relevantne bilo kakve medijske spekulacije“, rekla je ministarka za „Politiku“.

Ona smatra da je vremenski okvir da Srbija može da bude primljena u člantvo EU i pre 2025. godine realan i da obezbeđuje prostor za ubrzanje dinamike pristupnih pregovora.

„To je, takođe, pozitivna politička poruka zemljama koje su najviše napredovali u pregovorima, pre svega Srbiji i Crnoj Gori. Naravno podrazumeva se da moramo ispuniti kriterijume za članstvo, ali isključivo po principu da se svaka zemlja vrednuje prema svom napretku. Nemamo ništa protiv napretka celog regiona na evropskom putu i podržavamo napredak svih zemalja kandidata, ali ne slažemo se sa principom paketa, takozvano zapadnog Balkana, koji zamagljuje rezultate svake zemlje pojedinačno. Nije korisna politička uravnilovka u procesu pregovora sa EU“, rekla je Joksimović za „Politiku“.

Ona podseća da je inicijativa za izradu Strategije proširenja 2025. godine potekla od predsednika EK, Junkera, u toku njegovog redovnog godišnjeg obraćanja Evropskom parlamentu o stanju Evropske unije.

„Dakle, strategiju će izraditi Evropska komisija, po direktnom nalogu predsednika Junkera, koji je pokazao lidersku viziju i razumeo potrebu procesa proširenja EU. Junker je jasno izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao zemlje predvodnice u tom procesu, i očekujemo da ta činjenica bude reflektovana u strategiji. Takođe očekujemo da bude utvrđen jasan vremenski okvir za pristupanja, pre svega za Srbiju i Crnu Goru“, kaže ministarka.

Kako navodi, ceo dokument strategije je tek u fazi izrade prvog nacrta i dodaje da će pratiti rad na tekstu, a da će strategija biti objavljena, kako je i planirano, februara 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.