U trendu

Teška bruka: još jedna FOLK pesma u zbirci zadataka za gimnazijalce

Još jedna pesma koju peva Svetlana Ceca Ražnatović „Kukavica“ našla se u zbirci zadataka iz književnosti za prvi razred gimnazije izdavačke kuće Klet i zapalila društvene mreže.

Prošle nedelje u javnosti se polemisalo o drugoj Cecinoj pesmi „Lepi grome moj“ koja se našla u radnoj svesci iz srpskoj jezika izdavačke kuće BIGZ, a zadatak je bio da petaci prepoznaju peti padez – vokativ.

Kako je najavljeno iz Zavoda za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja, koji ocenjuju udžbenike, „Lepi grome moj“ će biti povučena iz radne sveske, dok za „Kukavicu“ kažu nema razloga da se povlači jer se u nalogu zadatka od učenika traži da od dva navedena primera prepoznaju „delo sa umetničkim elementima“.

Na društvenim mrežama našla se samo skenirana Cecina pesma iz zbirke, ali se nije video nalog zadatke, te je to izazvalo lavinu negativnih komentara.

U zbirci se osim Cecine pesme Kukavica nalazi i pesma Partibrejkersa „Hocu da znam kuda vodi ovaj put, mene i život moj“, a od učenika se traži da pročitaju dve vrlo popularne pesme razlicitih žanrova i da se opredele koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

Autorke zbirke Aleksandra Kuzmić i Mirjana Stakić Savković naglašavaju da je u pomenutom zadatku treba pažljivo pročitati instrukciju i razumeti da ovakav zadatak nije slučajno nastao, već pažljivo osmišljen, argumentovan i funkcionalan i da izražava profesionalni stav iza kojeg stoje i za koji se zalažu.

„U zadatku se sugeriše da sve što je popularno ne mora imati umetničku vrednost. Instrukcija naglašava činjenicu da popularnost teksta ne podrazumeva i ostvarene etičke i estetičke kriterijume… Argumentacija koja pokazuje zbog čega tekst pesme Kukavica ne predstavlja umetničko delo precizirana je i razložena u postavci zadatka“, navode autorke.

Rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapredivanje obrazovanja i vaspitanja Dejana Milijić Subić kaže da nema razloga da se povlači zbirka zadataka jer je nalog jasan da se kritički vrednuju dve pesme, odnosno da se prepozna ona koja zadovoljava kriterijume umetničkog dela.

„Neće biti povučena zbirka, nema razloga za to. kako drugačije da uvedemo kritičko mišljenje kod dece“, kaže Milijić Subić.

Ona je naglasila da od naredne školske godine startuje reforma gimnazija, te da se očekuju novi udžbenici po novom nastavnom programu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.