U trendu

Kim Džong Un nadgledao raketne probe

Severnokorejski državni mediji prikazali su danas vodju Kim Džong Una kako posmatra probe raketnih bacača za rakete dugog dometa i probu nove balističke rakete kratkog dometa.

Dan ranije je Južna Koreja je javila da su sprovedene te probe i izrazila zabrinutost da one predstavljaju kršenje medjukorejskog sporazuma o prekidu svih neprijateljskih poteza.

Zvanična severnokorejska agencija KCNA javila je da je Kim izrazio veliko zadovoljstvo probama obavljenim juče i da je poručio trupama na liniji fronta da budu u visokoj pripravnosti i jačaju borbenu sposobnost da bi „branili politički suverentitet i ekonomsku samoodrživost zemlje“.

Severnokorejski list Rodong Šinmun objavio je slike Kima kako dvogledom posmatra testiranje različitih oružanih sistema.

Nove raketne probe su verovatno znak rastućeg nezadovoljstva Pjongjanga zbog zastoja u diplomatskim razgovorima sa Vašingtonom na kojima treba da se obezbedi ukidanje sankcija u zamenu za nuklearno razoružanje.

One takodje ukazuju na krhkost vojnog dogovora dve Koreje postignutog u septembru prošle godine, kada je dogovoreno da se prekinu sva neprijateljska delovanja jednih protiv drugih na kopnu, u vazduhu i na moru.

Južna Koreja saopštila je danas je vrlo zabrinuta zbog severnokorejskog lansiranja raketa navodeći da se time krše sporazumi o smanjenju neprijateljstava izmedju dve zemlje.

Združeni generalštab Južne Koreje saopštio je juče da je Severna Koreja ispalila više raketa kratkog dometa iz priobalnog grada Vonsana.

U dopunjenom saopštenju danas Južna Koreja nije potvrdila da li je Pjongjang ispalio balističku raketu ali je navela da je medju testiranim oružjem bilo novo oružje na taktičko navodjenje, kao i raketni bacači za kalibar od 240 i od 300 milimetara. Južna Koreja je navela da su razni projektili leteli izmedju 70 i 240 kilometara pre nego što su upali u more.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.