U trendu

Kinezi koji su vozili „novim putem svile“ stigli u Beograd

BEOGRAD – Ekspedicija 28 Kineza koji su putovali od kineskog grada Vendžo do Beograda završena je danas, a ova auto-ruta kretala se putanjom projekta „Jedan pojas – jedan put“ i prošla je kroz deset zemalja.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić dočekao je učesnike ekspedicije i tom prilikom istakao da je Srbija ponosna na učešće u projektu „Jedan pojas – jedan put“.

Vesić je podsetio da je tvorac tog projekta, kineski predsednik Si Đinping, počasni građanin Beograda i naveo da je Srbija prijateljska zemlja koja s Kinom ima poseban sporazum o strateškom partnerstvu.

„Čast nam je što smo u ovom projektu s Kinom, jer želimo da budemo deo velikih procesa. Mi smo prijateljske zemlje, prošli ste deset zemalja i budite sigurni da ćete najbolje biti dočekani ovde“, rekao je Vesić.

On je dodao da je ideja o „novom putu svile“ nastala 2013. godine, i da će on, kada bude završen, pokrivati 10 zemalja sa 4,4 milijarde ljudi.

Vesić je istakao da su u Srbiji Kinezi i kineski kapital uvek dobrodošli, i ukazao da ne prođe ni mesec dana, a da se s Kinom ne ostvari neki veliki projekat poput nedavne saradnje vezane za RTB Bor.

„Naši odnosi se uspešno razvijaju, Beograd i Peking su pobratimljeni i mi želimo što više razmene, političke, kulturne, sportske i svake druge, želimo saradnju i povezivanje poput ovog danas“, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da Srbija ceni podršku Kine po pitanju KiM.

Savetnik ambasade Kine u Srbiji Tjan Jišu poželeo je u ime ambasadora Kine Li Mančanga dobrodošlicu članovima ekspedicije i naveo da su odnosi Srbije i Kine na najvišem nivou u istoriji.

Kako je rekao, završena auto-ruta na još jedan način unapređuje odnose dve zemlje, a Beograd je pravi grad za završetak takvog poduhvata, jer je to grad „prijateljskih ljudi koji sa osmehom dočekuju Kineze“.

Vođa ekspedicije Vendžang Džang rekao je da je ovim poduhvatom ispisana istorija, jer je prvi put neko, kolima proizvedenim u Kini, prešao put od grada Vendžo do Beograda.

On je rekao da su učesnici puta prošli kroz različite vremenske uslove i predele i dodao da su na putovanju sreli i Srbe koje rade u drugim zemljama, a koji su se pozdravljali s njima i dočekivali ih sa osmehom.

„Ovo za mene nije kraj, već samo početak. Nadam se da će ovo privući još kineskih investitora u Srbiju“, rekao je Vendžang.

Auto-ruta završena danas pokrenuta je od strane Srpsko-kineske kancelarije za razvoj, a učesnici su putujući kroz deset zemalja prešli gotovo 16.000 kilometara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.