U trendu

Ko je danas ugrožen u školama, nastavnici ili učenici?

Nastave danas nije bilo u Tehničkoj školi u Mladenovcu, a delimično ni u 14. beogradskoj gimnaziji, povodi su različiti, a zakonska rešenja nejasna, odnosi na relaciji nastavnik – učenik nedefinisani.

U naizgled dva potpuno odvojena slučaja jasno je da nije bilo nastave, a nejasno ostaje koja je to linija koju ne sme da pređe ni učenik, ali ni nastavnik i to da bi sve funkcionisalo kako treba i na zadovoljstvo i korist i jednih i drugih, a zbog čega se s razlogom danas postavlja pitanje – čija su prava u školi ugrožena – nastavnika ili đaka.

Nastavnici u Tehničkoj školi u Mladenovcu nisu danas organizovali nastavu u toj školi želeći da na taj način podrže koleginucu koju je ošamario učenik na času.

„Danas nije bilo nastave u našoj školi, a pridružile su nam se kolege i iz drugih osnovnih i srednjih škola. Na taj način želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na sve učestalije nasilje nad prosvetnim radnicima“, rekla je direktorka škole Snežana Blagojević.

Ona je dodala da su definisani predlozi kako izmenama zakonske regulative da se stane nasilju na put i naglasila da je 24. decembar određen kao datum kada će nastava biti nadoknađena.

Učenici drugog razreda 14. beogradske gimnazije bojkotovali su nastavu u znak podrške profesoru srpskog jezika Vladimiru Milojeviću koji je ostao bez posla jer mu je oduzeta licenca.

Incident se dogodio pre tri godine u Osnovnoj školi „Branislav Nušić“, gde je Milojević predavao paralelno s predavanjima koja je držao u gimnaziji.

On tvrdi da je bacio knjigu na klupu između dva učenika koja su dremala, zbog čega ga je direktor osnovne škole suspendovao navodeći da je učenicu navodno udario po glavi knjigom.

Milojeviću je rešenjem Ministarstva prosvete oduzeta licenca za rad u aprilu 2013. godine, a on se na to žalio Upravnom sudu koji je žalbu odbio presudom od 21. septembra ove godine.

Kako je upravni postupak završne, direktorka 14. beogradske gimnazije Marija Miletić pojašnjava da je time rešenje Ministarstva prosvete postalo pravosnažno, što znači da Milojević prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja gubi pravo da radi u obrazovnoj ustanovi.

Direktorka pojašnjava da su se u četvrtak učenici drugog i četvrtog razreda spontano okupili i protestovali u znak podrške profesoru.

Ona je dodala da su saznali da je Forum beogradskih gimnazija u subotu davao instrukcije učenicima drugog razreda kako da nastave sa protestom, što, kako kaže, današnjem bojkotu nastave daje drugu dimenziju.

„Maturanti su se ogradili da ne učestvuju u takvom načinu bojkota nastave. U četvrtak su napravili protestnu šetnju, što je lepo i korektno od strane učenika. Ovo sada dobija jednu novu dimenziju. Sazvaću savet roditelja, školski odbor i nastavničko veća da razmotrimo novonastalu situaciju“, rekla je Miletić.

Forum beogradskih gimnazija zatražio je prijem u Ministarstvu prosvete i pozvao sve sindikate da im se pridruže u borbi da se profesoru Milojeviću odloži oduzimanje licence do okončanja sudskog spora koji je u toku.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika poručuju da položaj srpskih učitelja u društvu nije unižen samo mizernim platama, već i zakonskim rešenjima, koja omogućavaju da prosvetni radnik bude suspendovan, ako postoji čak i trunka sumnje da je bio grub prema roditelju ili učeniku, a da roditelj ili učenik, ni na koji način ne budu kažnjeni čak i ako su dokazano bili nasilni prema prosvetnom radniku.

„Pravi je momenat da se nadležni ozbiljno zamisle i porade na pronalaženju rešenja, jer se najavljuju novi prosvetni zakoni. Odličan predlog dali su nastavnici u mladenovačkoj Tehničkoj školi: Da se učeniku-nasilniku ne dozvoli ispisivanje iz škole dok traje disciplinski postupak, a nakon okončanja postupka, da mu se ne dozvoli upisivanje u drugu školu“, navodi se u saopštenju USPRS.

Oni kažu da lekcija mora biti jasna, a to je da se nasilje ne isplati i da će biti strogo kažnjeno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar